September 2016

Twitter

10xBeter: Onderwijsspecial

 

10xBeter: Onderwijsspecial

Uitzending: woensdag 2 oktober 2013, 19.25 uur, Ned. 2

Website: www.ntr.nl/10xbeter

Speciale, extra lange aflevering van 10xBeter met Harm Edens.

Het is Nationale Onderwijsweek. En het motto van die week is dit jaar: Onderwijs 2.0. Maar wat is dat eigenlijk, Onderwijs 2.0? Harm Edens zoekt het antwoord op oude en nieuwe scholen, in de stad en op het platteland. Vernieuwing in het onderwijs, daar gaat het over. Maar over vernieuwing wordt soms heel verschillend gedacht.

Ook 10xBeter kan er niet omheen: de iPad-scholen.  Ze zijn al een tijdje inzet van scherpe discussies. Is dit nu de toekomst van ons onderwijs? Een school in Emmen, het Hondsrug College, experimenteerde al vroeg met iPads. Op de oudste school van Nederland, de Voorwegschool in Heemstede, werd een interessante proef gedaan. Inzet: wat is beter, onderwijs met of zonder nieuwe media?

Claire Boonstra was een succesvol zakenvrouw en mede-oprichter van Layar. Maar daar stapte ze uit. Nu wil ze het onderwijs verbeteren (Operation Education). Ze vindt dat kinderen teveel in een keurslijf worden geperst, waardoor hun talenten niet tot wasdom komen. Ook in deze 10xBeter een kijkje bij De Waag Society, waar leerzame technologie wordt ontwikkeld.

En twee leraren, uit de Bijlmer en het Twentse Azelo, ruilden een dag van schoolklas.