September 2016

Twitter

Nieuwsarchief

Openingssymposium nationale onderwijsweek 2014
Van 29 september tot 3 oktober 2014 is de Nationale Onderwijsweek. Lees meer.


Nationale onderwijs week 2014
De Nationale Onderwijs Week 2014 vindt dit jaar plaats van 29 september tot 3 oktober 2014. Belangrijke onderdelen van de Week vinden dit jaar plaats in Groningen. Lees meer.


Groningen onderwijsstad van het jaar 2014-2015
Groningen is een stad met een rijke historie en een stad met een breed en bloeiend onderwijsaanbod. Groningen telt 198.355 inwoners en circa 100.000 leerlingen en studenten. Het laat zien welke importantie het onderwijs in al zijn geledingen in de stad heeft. Lees meer.


Groningen wordt de opvolger van Almere
De Toetsingscommissie, die is ingesteld door de stichting Nationale Onderwijs Week en onder leiding staat van prof.drs.Dolf van Veen, heeft Groningen aangewezen als Onderwijsstad van het Jaar 2014-2015. Inmiddels heeft de officiële bekendmaking van de nieuwe onderwijsstad plaatsgevonden. Lees meer.


Onderwijs groeit in de publieke aandacht
Het onderwijs krijgt meer publieke en politieke aandacht en die aandacht richt zich ook meer op positieve zaken, aldus de voorzitter van de Stichting Nationale Onderwijs Week Aat Sliedrecht. Hij zei dat tijdens de officiële bekendmaking van de uitverkiezing van Groningen tot Onderwijsstad van het Jaar 2014-2015. Lees meer.


Almere doet het goed
In 2009-2010 kreeg 35% van de Almeerse scholen het predicaat 'zwak'. "We hoorden bij de slechts scorende steden van het land. Nu zitten we in de top", aldus wethouder René Peeters van Onderwijsstad Almere tijdens het landelijk congres Samen Verder Vooruit in deze stad op maandag 10 maart 2014.Lees meer.


Tijden, locaties en programma Nationale Onderwijs 2013

Kijk hier voor een compleet overzicht van data, locaties en tijden.

Kijk hier voor een overzicht van het programma van het Onderwijscongres op 30 september in Almere.

Programma Nationale Onderwijsweek 2013
Wat biedt het programma van de OnderwijsWeek 2013? Bekijk het hier!


Onderwijsjournaliste voor 2e keer in de prijzen | Nationale Prijs Onderwijsjournalistiek
Onderwijsjournaliste Anja Vink heeft op dinsdag 1 oktober j.l.  voor de tweede keer de Nationale Onderwijspersprijs gewonnen. Zij won de prijs met haar verhaal Asschers Stille Revolutie in Vrij Nederland. Lees meer.


Onderwijscongres Almere, 30 september 2013
Op 30 september wordt de opening van de Nationale OnderwijsWeek in Almere verricht, waarop aansluitend een congres plaatsvindt in het Van der Valk Hotel Almere. Op selectieve uitnodiging van de gemeente Almere zal het congres worden bezocht door een 200 tal bestuurders. Tevens zal op het congres ook een informatiemarkt worden ingericht.


Utrecht innoveert en leert tijdens Onderwijsweek

Tijdens de Nationale Onderwijsweek van 30 september tot en met 5 oktober staat het thema Onderwijs 2.0 centraal. Utrecht laat in deze week zien dat de stad innoveert en leert op het gebied van onderwijs. Uitgangspunt van het Utrechtse onderwijsbeleid is dat alle Utrechters gelijke kansen hebben op goed onderwijs: van de peutertijd tot ver in de volwassenheid. Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp verzamelt in de Onderwijsweek via verschillende kanalen meningen en ideeën van ouders, leerlingen en onderwijsprofessionals over het onderwijs van de toekomst. Lees meer.


 

Onderwijs filmfestival 2013 | Première De Echte Jongens Film: 15.15 uur, 1 oktober 2013


Het Nationale Onderwijsdebat Den Haag, 2 oktober 2013

Digitale media: een lust of een last? Het debat stelt de vraag aan de orde naar gebruik, toepassing en omgang met sociale media in het onderwijs.  De organisatie ligt in handen van de Onderwijsraad voor het Primair Onderwijs en de Raad voor het Voortgezet Onderwijs in samenwerking met de Nationale OnderwijsWeek. Benieuwd naar de deelnemers? Klik hier!

Het debat begint om 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur, en vindt plaats in café brasserie Dudok (achter het gebouw van de Tweede Kamer), Hofweg 1a, Den Haag. Een ieder die in het gespreksthema en in het onderwijs is geïnteresseerd, is van harte welkom.


10xBeter: Onderwijsspecial, 2 oktober 2013, 19.25 uur, Ned. 2

Speciale, extra lange aflevering van 10xBeter met Harm Edens. www.ntr.nl/10xbeter
Het is Nationale Onderwijsweek. En het motto van die week is dit jaar: Onderwijs 2.0. Maar wat is dat eigenlijk, Onderwijs 2.0? Harm Edens zoekt het antwoord op oude en nieuwe scholen, in de stad en op het platteland. Vernieuwing in het onderwijs, daar gaat het over. Maar over vernieuwing wordt soms heel verschillend gedacht. Lees meer.


Topeconoom Rabobank verzorgt Nationale Gastles, 3 oktober 2013

In het kader van de Nationale Onderwijsweek komt op donderdag 3 oktober Rabobank topeconoom Tim Legierse de Nationale Gastles verzorgen op Park Lyceum in Almere voor alle leerlingen van de Atheneum klas 6 die het vak economie volgen. Lees meer.

 


Doe mee en film!
Leraren maken steeds meer gebruik van video om lesstof over te dragen. Flipping the Classroom lijkt het nieuwe toverwoord te zijn in het onderwijs.
De NTR is met Schooltv al 50 jaar dé omroep voor het onderwijs en wil deze digitale vernieuwing graag stimuleren. Doe daarom mee met de NTR Onderwijs Mediaprijs, de AV-prijs voor creatieve Leraren. Stuur vóór 31 mei 2013 je eigen lesvideo in!

Ga snel naar: ntr.nl/hetgoudenoog


NIEUWS: ALMERE ONDERWIJSSTAD in 2013-2014

Na Breda,  thans de 1e Onderwijsstad van het Jaar,  heeft de nominatie van steden Almere als opvolger opgeleverd. Almere wordt de Onderwijsstad van het Jaar 2013-2014. De Stichting Nationale OnderwijsWeek heeft op woensdag 20 maart jl. in Breda,  Onderwijsstad van het jaar 2012-2013,  de uitverkiezing van Almere bekend gemaakt. De Commissie die de inzendingen van steden heeft beoordeeld,   betoogt in de aanbeveling onder andere,  dat het onderwijs opbouwen te midden van een voortdurend groeiende en veranderende schoolbevolking van nul tot de huidige constante,  wordt gezien als een hogelijk te waarderen huzarenstuk. ‘Het beleid van de gemeente Almere en haar onderwijspartners is opvallend sterk gericht op een grote betrokkenheid van ouders en burgers en kiest daarmee nadrukkelijk voor een gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid voor goed onderwijs.’

Tevens is het overkoepelend thema bekend gemaakt van de OnderwijsWeek en het Onderwijsjaar 2013-2014. Gekozen is voor het thema: Onderwijs 2.0. De voorzitter van de Stichting Nationale OnderwijsWeek,  Aat Sliedrecht,  zei daarover: “We zijn toe aan Onderwijs 2.0, aan onderwijs dat beter is toegerust op de tijden die komen. We moeten kinderen,  jonge mensen voorbereiden op de samenleving van nu en de samenleving van morgen. Onderwijs 1.0 is verouderd,  vertoont een aantal bucks en laat functies zien waarom we niet meer verlegen zitten. Het is,  menen wij,  de hoogste tijd voor een nieuwe versie van ons oude vertrouwde onderwijs,  het is tijd voor Onderwijs 2.0.

NTR-voorzitter Paul Römer richtte zich in een video-boodschap tot de aanwezigen. Hij gaf aan dat het thema de NTR bijzonder aanspreekt. Hij betoogde nog eens dat de NTR,  als onderwijstelevisiezender met een lange traditie,  de verbinding met de ontwikkelingen in het onderwijs, soms volgend en soms vooroplopend, heeft gekoesterd. Bij het 50-jarig bestaan neemt de NTR het initiatief om het fenomeen in het onderwijs om zelf video te maken en in lessen in te zetten,  wil ondersteunen en aanjagen. Met een wedstrijd,  het gouden oog,  wil de NTR leraren uitdagen om eigen,  creatieve filmpjes,  onder de titel Flip in the classroom,  in te zenden. Een jury zal in de Nationale OnderwijsWeek,  die van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober plaatsvindt,  prijzen.


De Nationale OnderwijsWeek 2013 zal plaatsvinden van maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober 2013. De opening vindt dus plaats op maandag 30 september. Op dit moment wordt er al weer hard gewerkt aan het programma van de Week en wordt door een landelijke Toetsingscommissie gekeken naar de opvolger van Onderwijsstad Breda. Dordrecht en Almere hebben zich aangemeld en zijn kandidaat Onderwijssteden van het Jaar 2013/2014.

Nieuwe logo NOWProgramma Nationale OnderwijsWeek 2013
Het programma van de OnderwijsWeek 2013 is nog niet bekend. Toch zullen een aantal vaste onderdelen opnieuw op het programma staan. Natuurlijk vormt de opening van de Week een vast bestanddeel, evenals de Dag van de Leraar, de verkiezing van de Leraar van het Jaar, de gastlessen door meer en minder bekende Nederlanders, de uitreiking van de Onderwijspersprijs. Maar er wordt ook nadrukkelijk gesproken over nieuwe onderdelen van de 11e Nationale OnderwijsWeek. Het Nationale Onderwijsdebat gaat in revisie, er komt programmering aan voor een Onderwijsfilmweek en er wordt gesproken over nieuwe onderdelen voor de Week en voor het Onderwijsjaar van de Nationale Onderwijsstad.

Meedoen en meedenken
De OnderwijsWeek is eigenlijk van iedereen die bij het onderwijs betrokken is en het onderwijs een2vraag het de leerlingen 2 warm hart toedraagt. Wat ons betreft gaan nog veel meer mensen op de een of andere manier met de Week meedoen. Eigenlijk zijn er nauwelijks kaders aan te geven waarbinnen die actie, dat meedoen kan plaatsvinden. Kritisch meedoen en meedenken is welkom, maar we zoeken wel naar een positieve betrokkenheid. Een actie op school, scholen, een activiteit in een stad, een dorp, een programma van een schoolbestuur, het past allemaal in een Week waarin we zoveel mogelijk bijdragen aan de positieve aandacht voor het onderwijs.

Via de onderstaande link kunt u ons mailen. Vermeld de naam van de actie of activiteit, geef een korte omschrijving en voeg eventueel het programma toe.Natuurlijk kunt u via de mail ook een vraag stellen. Vergeet niet een contactadres te vermelden.

Meedoen of vragen