September 2016

Twitter

Nationaal Onderwijsfilmfestival

Binnenkort in het theater
Leren kijken is belangrijker dan ooit

Dat kinderen leren lezen, is normaal. 'Leren kijken' krijgt in het onderwijs echter niet de aandacht die nodig is. Dat is jammer. Kinderen hebben de hele wereld al aan zich voorbij zien trekken voordat ze hun eerste woordjes kunnen lezen. De samenleving is doordrenkt van beeldenstromen. Het leren omgaan met 'beeldtaal' is belangrijker dan ooit. Ook voor docenten.

Mensen meer leren over en door beeldtaal is één van de speerpunten van het Netwerk Filmeducatie, een landelijk netwerk van twintig partijen die filmeducatieve programma’s ontwikkelen. Het netwerk wordt gecoördineerd door EYE. Filmeducatie is niet alleen kijken, maar ook over de betekenis van films leren nadenken en zelf films maken.

Het landelijke aanbod van het Netwerk Filmeducatie is te vinden op www.filmeducatie.nl. Workshops, lesmateriaal, schoolvoorstellingen en lezingen voor leerlingen én docenten.

Filmeducatie is leuk, inspirerend en gemakkelijk te realiseren, zowel op school als daarbuiten. Voor primair, voortgezet en hoger en universitair onderwijs. Op filmeducatie.nl zijn platforms te vinden die voortdurend filmtips geven om met de klas te bezoeken en ook de filmfestivals die aangesloten zijn hebben geschikte voorstellingen met actuele titels, vaak ook in filmtheaters in het hele land. En vaak ook met lesmateriaal om het filmbezoek voor te bereiden of een nabespreking. Voor elk schoolvak is wel een film te vinden die daarbij aansluit.

 

Tips voor het najaar

#chicagoGirl: The Social Network Takes on a Dictator
Documentaire, regie: Joe Piscatella, VS/Syrië 2013, 52 minuten
Vanuit de buitenwijken van Chicago coördineert de negentienjarige studente Ala’a Basatneh de revolutie die sinds maart 2011 in haar moederland Syrië plaatsvindt. Gewapend met alle sociale netwerken denkbaar.

Hocus Pocus
Animatie, regie Torill Kove, Noorwegen 2013, 72 minuten
De zevenjarige Alfie Atkins wil ontzettend graag een hond hebben, een leuke terriër als die van de oude tovenaar. Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk.

Dorsvloer vol confetti
Boekverfilming, regie Tallulah Schwab, Nederland 2014, 94 minuten
Liefdevol portret van een strenggelovig Zeeuws milieu naar de gelijknamige bestseller van Franca Treur. Kathelijne groeit op in een boerengezin. Ze moet haar eigen weg inslaan om te worden wie ze wil zijn.