September 2016

Twitter

Onderwijsfilm van het Jaar

Onderwijsfilm van het jaar: Documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’

Heb je je ooit afgevraagd of de beslissingen die je neemt worden gedreven door wat je weet of voelt wat goed is? Of zijn deze beslissingen simpelweg gedreven door je gewoonten, door wat je gewend bent? Want waarom hebben we eigenlijk jaarklassen? Waarom lange zomervakanties? Waarom lessen van 45 minuten, waarom aparte vakken? Waarom gaan we eigenlijk naar school? De wereld verandert razendsnel. Wat is belangrijk om te leren als kinderen van nu misschien wel 100 jaar te leven hebben in zo’n snel veranderende samenleving? Wat is het dan het doel van onderwijs?

Ieder jaar vindt tijdens de Nationale Onderwijsweek de verkiezing van de onderwijsfilm van het jaar plaats. Dit jaar heeft de jury haar stem uitgebracht op de documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’. Een film die bijdraagt aan de bewustwording van mensen over de vele vragen rondom het onderwijs en de zoektocht naar het antwoord op de meest fundamentele vraag van allemaal: wat is het doel van onderwijs?

Het is een kleurrijke en waardevolle illustratie van de weg naar een onderwijssysteem waarin iedereen tot volle bloei kan komen. Niet rechtstreeks, niet via de kortste weg, maar door eerst het waarom van onderwijs te bevragen en te beantwoorden, door het waartoe van onderwijs vorm te geven, alvorens invulling te kunnen geven aan de inhoud ervan.
Gert Biesta en Claire Boonstra bieden de context, vanuit wetenschappelijk oogpunt en vanuit het belang voor de samenleving, voor de mensheid. Jelmer Evers geeft zijn visie als docent, ook Arnold Jonk en Jan Rotmans komen voorbij, afgewisseld met inspirerende en verrassende quotes van een grote variatie aan Nederlanders, die vanuit hun hart antwoord geven op het waarom van onderwijs.

Productie
De film is een initiatief van oe Operation Education en is, onder begeleiding van Tasty Green Lifestyle Experience, geheel door jongeren geproduceerd. Camera, editing, productie, op alle vlakken speelden zij de hoofdrol!
 
Première
Donderdag 8 oktober is de première in The Movies in Dordrecht – onderwijsstad van het jaar. Aanvang van de documentaire is 19:30 uur, vanaf 19:00 uur is de ontvangst. Aansluitend op de documentaire vindt een debat plaats met onder meer Rob van der Poel (Nivoz), Rein Meester (Duurzaamheidsfabriek, Dordrecht) en Claire Boonstra (oe Operation Education) en zal ook de prijs ‘Onderwijsfilm van het Jaar 2015’ worden uitgereikt.
Inschrijving voor de première kan via deze link naar de website van ‘dordtleert’.