September 2016

Twitter

Programma 11e Nationale OnderwijsWeek

De 11e Nationale OnderwijsWeek

Van 30 september t/m 5 oktober 2013

 

ALMERE IS ONDERWIJSSTAD VAN HET JAAR

Op de laatste dag van september gaat de elfde Nationale OnderwijsWeek van start. Een weeklang aandacht voor onderwijs, voor het werk dat door duizenden leerlingen en studenten en duizenden leraren en medewerkers met grote inzet en ijver wordt verricht.  In deze week programmeren schoolbesturen, scholen bijzondere aandacht voor het eigen onderwijs, voor de mensen die in het onderwijs aan het werk zijn. Landelijk biedt de Nationale Onderwijsstad 2013-2014 Almere een etalage van belangrijke ontwikkelingen in en rond het onderwijs. Almere neemt op maandag 30 september a.s. het stokje over van Breda, die in het afgelopen jaar het predikaat Onderwijsstad met verve heeft gedragen.

Wat biedt het programma van de OnderwijsWeek 2013?

Het programma van de 11e Nationale OnderwijsWeek:

  • Op maandag 30 september 2013 vindt de opening van de Nationale OnderwijsWeek plaats en organiseert Almere een landelijk congres over het thema van de OnderwijsWeek Onderwijs 2.0, over onderwijs anno nu en over de uitdagingen waar het onderwijs voor staat.
  • Op dinsdag 1 oktober 2013 vindt de opening van de Nationale Onderwijsfilmweek plaats in het filmtheater van de bibliotheek in Almere met de VPRO-documentaire Frisse Jongens. Na de premiere van deze televisiedocumentaire over Jongens in het onderwijs vindt een debat plaats over dit thema.

In Nieuwspoort wordt in de middag de Nationale Onderwijs Persprijs door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek uitgereikt. Het  thema voor dit jaar is ‘de rol van de media’ in het onderwijs.  Sietse Waslander  leidt het thema in.

  • Op woensdag 2 oktober vindt het Nationale Oonderwijsdebat plaats. Een debat georganiseerd door de Raad voor het Primair Onderwijs en de Raad voor het voortgezet Onderwijs in nauwe samenwerking met de stichting Nationale OnderwijsWeek. In het debat wordt ingegaan op de vraag naar de kansen die het gebruik van sociale media aan het onderwijs bieden, maar wordt ook nadrukkelijk stilgestaan  bij de gevaren die dat gebruik in school, voor leraren en voorleerlingen kan hebben.
  • Op donderdag 3 oktober vindt de Nationale Gastles plaats in een scholengemeenschap in Almere. Docent is Wim Boonstra, hoofdeconoom Rabobank Nederland.

In de avond vindt de uitreiking plaats van de Toptalentprijs 2013 voor de grote talenten die na hun opleiding voor het primair en voortgezet onderwijs komend schooljaar zelf in dat onderwijs aan het werk gaan.

  • Op vrijdag 4 oktober vieren we de Internationale Dag van de Leraar in Almere. Alle leraren van hoog tot laag krijgen een sprankelend onderwijsprogramma aangeboden. Eén van de onderdelen van dit programma vormt het onderwijscongres dat NTR  in Almere organiseert. Hoogtepunt vormt zeker de uitreiking van het Gouden Oog, de prijs voor de beste (video) les die leraren hebben ingestuurd.
  • Op zaterdag 6 oktober  wordt in Hilversum tijdens een feestelijk evenement bekend gemaakt wie de Leraar van het Jaar 2013 is in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.