Durven, doen en doorgaan

19 juni 2018 Nationale Onderwijsweek

In 2018 doen we het een keer anders. In voorgaande jaren organiseerden we een kernprogramma rondom een centraal thema in en met de Nationale Onderwijsstad. Het programma was toegankelijk voor alle onderwijsprofessionals uit heel Nederland. Tussen droom en daad stonden echter praktische bezwaren in de weg. We kregen het nooit voor elkaar het programma zo te plannen dat het eenvoudig te combineren was met een werkdag op enige afstand van de Nationale Onderwijsstad.

 

De beste manier die we konden bedenken om dat te veranderen, was door onderwijsprofessionals in heel Nederland te inspireren en stimuleren om zelf activiteiten te organiseren in de eerste week van oktober. Activiteiten die de kracht en pracht van het onderwijs vieren. We draaien het dit jaar dus om en sluiten aan bij een tendens die al enkele jaren zichtbaar is in het onderwijs: we doen het zelf en we doen het samen.

 

Het Thema

 

Ziedaar het thema van de Nationale Onderwijsweek 2018: durven, doen en doorgaan. Hoe worden ideeën die in de onderwijspraktijk ontstaan werkelijkheid? Hoe maken we individuele onderwijservaring tot een kennisbron van onschatbare waarde? Hoe creëren we onderwijs waar we ten volle achter staan? Hoe bereiden we de huidige generatie voor op de wereld van morgen? De vragen zijn niet nieuw, maar de antwoorden kunnen dat wel zijn. Tenminste, als we durven, doen en doorgaan.

 

Durven, doen en doorgaan gaat over in beweging komen. ‘Zelluf doen’, zoals kleine kinderen zeggen, en daarmee anderen inspireren tot meedoen of zelf doen. Dat levert mooie dingen op, weten we inmiddels. MeetUpNL ontstond toen Rotterdamse onderwijsmensen hun eigen MeetUp wilden na die van VPRO Tegenlicht over ‘De onderwijzer aan de macht’ in Amsterdam. MeetUp010 was geboren en het MeetUp-virus verspreidde zich in rap tempo door het land. Dat werd MeetUpNL.

 

Eigen Onderwijs 

 

En er is meer. Stichting LeerKRACHT zet leraren en leerlingen aan het roer van hun eigen onderwijs. PO in Actie gaf basisschoolleraren een stem. Ieder Talent Telt is de innovatieagenda in Nijmegen die eigenzinnige onderwijsmensen verbindt. Agora-onderwijs begon in Roermond met een paar mensen die vonden dat het anders kon en dat vervolgens ook deden. Met ingang van het schooljaar 2018-19 verspreidt Agora zich over Nederland.  Het zijn slechts een paar voorbeelden en de bekendere bovendien. De rode draad? Dat de toekomst niet is wat gaat gebeuren, maar wat wij zullen doen. Laat ons dus weten wat je organiseert en wij delen jouw initiatief met de rest van Nederland.

 

Durf, doe, ga door en maak er iets moois van!

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.