Nationale Onderwijsfilm 2021 ‘De Schooltuin’ maakt blij en geeft hoop

6 oktober 2021 Nationale Onderwijsfilm

Op dinsdag 5 oktober vierden we niet alleen de Dag van de Leraar. Het is in deze Nationale Onderwijsweek ook de dag van de Nationale Onderwijsfilm 2021. Uit een selectie van vijf genomineerde films werd gisteren in Theater Flint in Onderwijsstad Amersfoort bekendgemaakt welke film zich deze titel een jaar lang mag toe-eigenen.

De Schooltuin

De camera loopt, het publiek valt stil. Dronebeelden tonen hoe een stuk land bewerkt wordt, hoe de eigenaars zich voorbereiden op een nieuw groeiseizoen en hoe een bonte stoet kinderen het terrein nieuwsgierig betreedt. Het zijn de eerste beelden van ‘De schooltuin – een jaar rond met je handen in de grond’, de nieuwe film van natuurfilmers Mark Verkerk en Ignas van Schaick, die mensen wellicht zullen kennen van de natuurfilms De nieuwe wildernis en De wilde stad. De Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. De kijker volgt de ‘cycle of life’, met de vier seizoenen en de successen, de teleurstellingen en bovenal het jeugdige enthousiasme van de jonge tuinierders tijdens het zaaien, verzorgen, oogsten en opeten. 
Lees hier het juryrapport

Onderwijs voor het leven

De jury van de Nationale Onderwijsfilm, bestaande uit maar liefst negen filmliefhebbers in en rond het onderwijs, is zeer te spreken over De schooltuin. Jurylid Jasmijn Kester: ‘De boodschap van deze hartverwarmende productie wordt niet benoemd of besproken, maar vertelt zichzelf zonder opgelegde moraal. De mogelijkheden van het medium film zijn treffend benut door de tijdverdichting, de perspectieven, de muziek, de beelden die heel dichtbij komen, de seizoenen die overgaan in elkaar en de momenten in de tuin waarbij de leerlingen er niet zijn en de dieren het overnemen. Met die vleug van filmmagie vertelt De schooltuin het verhaal over hoe kinderen zich ontwikkelen en zich bewuster worden van het samenspel dat “leven” heet. Hij laat onderwijs zien dat zoveel meer is dan leren in de schoolbanken: onderwijs voor het leven.’

23 indringende minuten in ‘Zouden ze het weten’

De film ‘Zouden ze het weten’ duurt weliswaar maar 23 minuten, maar maakte zo veel indruk onder de stemmers dat deze korte film verkozen werd tot publiekswinnaar van 2021. De film gaat over juf Magalie, die onterecht is beschuldigd van ernstig kindermisbruik. Na zes jaar wil ze het toch opnieuw proberen. 'Zouden ze het weten' gaat over Magalies eerste jaar terug voor de klas. Regisseur Kim Faber krijgt alle lof voor dit indringende portret.

De klasse van Klassen

De documentaire Klassen van regisseurs Esther Gould en Sarah Sylbing deed dit jaar veel stof opwaaien in onderwijsland en ontving vandaag de tweede prijs voor deze zevendelige serie. Jurylid Anne Arink: ‘Klassen komt indringend dichtbij, zonder zwaar te worden of kleur en lichtvoetigheid te verliezen. Er is sprake van een observerende vertelstijl. Het perspectief en de authentieke cameravoering zijn realistisch en herkenbaar. Klassen heeft klasse.’
Lees hier het juryrapport

Het prachtige risico van onderwijs in 100 dagen voor de klas

De serie ‘100 dagen voor de klas’ ging vandaag naar huis met de derde prijs. Tv-makers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan op een middelbare school aan de slag als buitengewoon stagiairs. Jurylid Henk Sissing: ‘100 dagen voor de klas is een relevante documentaire vol boeiende en kwetsbare momenten, treffend, persoonlijk en dikwijls ook hartverwarmend, waarin het prachtige risico van onderwijs en het beroep van leraar goed naar voren komen. De serie heeft een goede opbouw en de vlotte montage en afwisselende perspectieven maken het aantrekkelijk om naar te kijken.
Lees hier het juryrapport

Een eervolle vermelding ging naar De wijde wereld van Sherman de Jesus. In deze film zoekt docent Teade Walma de vluchtelingenkinderen op die hij vijftien jaar geleden lesgaf. De jury roemt regisseur De Jesus om dit ingetogen beeld van de effecten van het asielverleden van de oud-leerlingen van Walma. 

De middag werd afgesloten met een grandioos applaus voor alle makers, maar vooral ook met een voornemen: tijd om ons weer te laten inspireren door heel veel mooie nieuwe onderwijsfilms! Graag tot volgend jaar bij de Nationale Onderwijsfilm 2022!   

Groepsfoto gemaakt door Melanie Lemahieu

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.