Samen voor de toekomst

22 maart 2020 Nationale Onderwijsweek

De Nationale Onderwijsweek staat dit jaar in het teken van het thema ‘Samen voor de toekomst’. Het kernprogramma zal plaatsvinden in Amersfoort, Nationale Onderwijsstad 2020/21. De voorbereidingen zijn in volle gang, zeker na de aftrap op 9 maart. Dat dit thema Amersfoort past als een jas, zal blijken uit de activiteiten die we zullen organiseren. Maar ‘Samen voor de toekomst’ is meer dan dat: actueel, een denkrichting, een oproep. Anders gezegd: later is nu.

‘Samen voor de toekomst’: een thema dat klinkt als een oproep in tijden van een onderwijssysteem dat kraakt in zijn voegen. Gelijke kansen voor opgroeiende kinderen staan onder druk; scholen zijn op zoek naar oplossingen voor het lerarentekort; het curriculum gaat op de schop; en de roep om een hogere waardering voor leraren houdt aan. Kortom, er is reuring te over en te midden van dat alles moet het werk gewoon gedaan. 

‘Samen voor de toekomst’ is het vervolg op de NOW-thema’s ‘Gelijke kansen’ (2017), ‘Durven, doen en doorgaan’ (2018) en ‘De schoonheid van het vak’ (2019). In 2017 sloten we aan op de meest in het oog springende bevinding uit de Staat van het Onderwijs. In 2018 lieten we de waarde zien van zelf het heft in handen nemen. In 2019 wilden we aan heel Nederland laten zien wat werken in het onderwijs zo mooi maakt. 

We ontdekten een rode draad in de verhalen uit 2019: kinderen en jongeren hebben de toekomst. Werken aan die toekomst wordt er mooier van als je het samen doet. Het thema van 2020 ‘Samen voor de toekomst’ gaat over de kracht van samen werken aan samen leven. Samenwerking binnen en tussen organisaties en sectoren. Denk aan onderwijs, kinderopvang, gemeente, bedrijfsleven, welzijnswerk, jeugdhulpverlening. Waar vinden we elkaar? Wat zijn onze overeenkomsten? Wat is ons gezamenlijke doel? En wat is onze gedeelde verantwoordelijkheid?

Hoe beter de samenwerking, des te hoger de kwaliteit van het onderwijs kan zijn. Het onderwijs geeft de toekomst mede vorm. En daarom heeft het onderwijs de toekomst. Zeker als we het samen doen.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.