Uitgereikte prijzen Nationale Onderwijsfilms

19 mei 2020 Nationale Onderwijsfilm

Over de jaren heen zijn er veel prijzen uitgereikt aan de mooiste Nederlandse onderwijsfilms. Recentelijk nog aan ‘Little Stars of Bethlehem’, de Nationale Onderwijsfilm van 2019, onder regie van Shariff Nasr. In dit artikel zetten we de drie voorgangers op een rij, teruglopend van 2018 naar 2016.

2018: Spiegeldromen – Regisseur Marjoleine Boonstra

In de film Spiegeldromen gaan leerlingen van de praktijkschool de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun eigen spiegelbeeld. De kinderen vertellen over de kwetsbare kanten van hun bestaan. Als kijker kom je heel dichtbij. De emoties en de pijn is van de jongeren hun gezicht af te lezen. De film toont jongeren die ondanks hun achtergrond en alle tegenslagen overeind willen blijven en verder willen.

'Het leven is zwaar, maar ik hou wel van het leven.' (Franco, 17)

Samen met de docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, moeten de leerlingen de balans zien te vinden tussen carrièrekansen en emotionele bagage. Want na school is de toekomst voor de meeste van deze jongeren onzeker en blijft de deur van werkgevers veelal gesloten. Deze film laat zien waartoe onderwijs ten diepste bestaat: om de dromen en ambities van kinderen op een eigen plaats in de wereld waar te kunnen maken.

De film is terug te zien op NPO 2Doc: https://www.npostart.nl/2doc/12-02-2018/VPWON_1269156
 

2017: Down to Earth - Regisseur Rolf Winters

‘’We hebben de Aarde niet geërfd van onze ouders, we lenen het van onze kinderen’’
(Chief Seattle)

Een jong gezin laat de hedendaagse wereld achter zich en begint aan de reis van hun leven. Samen met hun drie kinderen reizen ze de aarde rond, op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld om ons heen. Zonder plan trekken ze erop uit. Met hun camera leggen ze alles vast. Tijdens hun vijf jaar durende avontuur leven ze met en bij verschillende stammen op zes continenten. Zo filmden ze hun ontmoeting met de Earth Keepers.

Rolf Winters, Regisseur van ‘Down to Earth’, hoopt dat mensen zien dat we niet op één iemand hoeven te wachten die de grote wereldproblemen moet gaan oplossen. Als individu kunnen je een grote bijdrage leveren. Daarnaast heeft ieder een stukje verantwoordelijkheid om de aarde te beschermen.

In de film tonen we ze als de wijzen, de leraren, de sjamanen, de leiders en genezers: zij hebben een sensitiviteit, een wijsheid die de basis vormt voor hun leiderschap.

De film is terug te zien op Pathé Thuis: https://www.pathe-thuis.nl/film/20446/down-to-earth?gclid=CjwKCAjwh472BRAGEiwAvHVfGm4NrDgzkeATy_5giShpbHO_EXSqHUTIrY4nvx2jVvnaDydrYQukQRoCmt4QAvD_BwE


2016: Forget me not – Regisseur Katja Sokolova

In de film ‘Forget me not’ volgen de filmmakers een schooljaar lang de directeur en leerkrachten op de school ’De Verrekijker’ in Katwijk. Op het eerste gezicht ziet De Verrekijker eruit als een normale Nederlandse Basisschool. Echter de jongens en meisjes zijn afgewezen asielzoekers. Dit is een zogenaamde ‘GLO-school’: een school uitsluitend voor kinderen die wonen in een AZC dat aangemerkt is als gezinslocatie (GLO). Op een gezinslocatie worden alleen uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen opgevangen.

De kinderen en hun ouders staan onder hoge druk, omdat ze ieder moment gedwongen kunnen worden uitgezet. Daarom wil De Verrekijker een stabiele en veilige plek zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Elke ochtend zijn ze bang dat een van hun leerlingen gedwongen het land moeten verlaten. Dat wordt er niet gemakkelijker op als na een periode van relatieve rust het aantal gedwongen uitzettingen toeneemt. Kinderen verdwijnen zonder aankondiging, omdat ze zijn uitgezet of verdwenen in de illegaliteit. Het schoolteam merkt dit pas als een kind ontbreekt of als andere kinderen hen ’s ochtends vroeg aanklampen op het schoolplein. Zonder afscheid te nemen zijn zij (weer) een klasgenootje kwijt en op het bord met ‘Vergeet mij nietjes’ komt er weer een foto bij.

De film nog steeds online te zien is via de websites van 2Doc en NPO, onder de Nederlandse titel “Vergeet mij niet".

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/juni/vergeet-mij-niet.html

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.