Denken, doen en delen: dit is de Nationale Onderwijsweek 2021

27 augustus 2021 Nationale Onderwijsweek

De Nationale Onderwijsweek heeft dit jaar het thema ‘Samen voor de toekomst’. Een grote groep professionals zal gedurende deze week te zien, horen en spreken zijn over onderwijs in alle soorten en maten. Ben je klaar voor een kleine warming-up? We lichten graag alvast een aantal programmaonderdelen uit. Vanaf maandag 6 september staat het gehele programma online en kun je je ook aanmelden voor diverse activiteiten.   

Over de grens met burgerschapsvorming

Maandag 4 oktober, 10:30 – 12:00 uur - online  
De Hogeschool Utrecht trapt af met een online sessie over interprofessionele samenwerking rondom burgerschapsvorming. Aan de hand van de bevindingen uit het onderzoek ‘Over de Grens!’ dat door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met ABC-Amersfoort wordt uitgevoerd, worden inzichten gedeeld rond het in samenhang vormgeven van burgerschap door professionals binnen en buiten de school. Tijdens de activiteit ontwerpen de deelnemers challenges om interprofessioneel samen te werken aan burgerschap.

Worlds connect

Maandag 4 oktober, 14:30 – 17:30 uur, projecthuis Madiba
Een mini-event op een inspirerende locatie met als rode draad: gelijke kansen voor alle leeftijden. De opzet van de sessies is kleinschalig, dus wees er snel bij!

Master-Klassen

Dinsdag 5 oktober, 13:00 uur – 15:00 uur – Flint
Ester Gould en Sarah Sylbing, regisseurs van de alarmerende documentaire ‘Klassen’, verzorgen zij op 5 oktober een masterclass over de totstandkoming ervan en over het maken van documentaires. Bezoekers van Theater Flint krijgen op 5 oktober bovendien twee spannende primeurs: deze dag vindt de bekendmaking plaats van de Nationale Onderwijsfilm 2021 en van de drie genomineerde filmleraren die kans maken op de eretitel van ‘Filmleraar van het jaar’ tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam op 24 november in Eye Filmmuseum.
Het filmprogramma van de Nationale Onderwijsweek is gekoppeld aan de workshop ‘The Film – After’ op donderdag 7 oktober, georganiseerd door CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

Meetup Kansengelijkheid

Dinsdag 5 oktober, 14:30 – 17:30 uur – online en in de Sint Joriskerk
Onderwijsprofessionals uit de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs en professionals in zorg en welzijn gaan met elkaar in gesprek over de resultaten van het impactprogramma rond kansengelijkheid. Ervaringen worden gedeeld en deelnemers zoeken naar mogelijkheden om samen te werken om, in gezamenlijkheid, kansenongelijkheid nog beter tegen te gaan.   

NOW we’re talking

Woensdag 6 oktober, 09:00 – 12:30 uur - Pathé
Het talentevent NOW we’re talking is gericht op het creëren van de verbinding tussen onderwijs en ondernemers, organisaties en bedrijven. Leerlingen uit het vmbo en praktijkonderwijs en studenten aan mbo- en hbo-opleidingen maken kennis met ondernemers en bedrijven. Deze ontmoetingen hebben ten doel de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Het evenement vindt plaats op de unieke locatie Pathé Bioscoop Amersfoort.

Kwaliteit van interactie

Woensdag 6 oktober, 16:00 – 21:00 uur – Vathorst College
Op het Vathorst College in onderwijsstad Amersfoort word je tussen 16:00 uur en 21:00 uur welkom geheten door het NIVOZ-opleidingsteam. Er zijn twee workshoprondes, lezingen van Wouter Pols en Joop Berding n.a.v. recente uitgaven en in een plenair slotgesprek gaan deelnemers met elkaar in gesprek na het kijken van de film ‘Expeditie Agora’.

Kennissessies van partners en sponsoren

4 tot en met 8 oktober, dagelijks tussen 15:00 en 17:30 uur - online
Tijdens de gehele Nationale Onderwijsweek kunnen geïnteresseerden deelnemen aan online sessies. Deze sessies worden verzorgd door onder andere Leiderschapsacademie NSO-CNA, SLO, CED-groep, Het ABC, Heutink, Cedin en de IJsselgroep. SLO verzorgt dagelijks van 15:00 uur tot 16:00 uur kennissessies over bijvoorbeeld digitaal burgerschap, talent in ontwikkeling en kansengelijkheid. NSO-CNA Leiderschapsacademie is van maandag tot en met vrijdag van 16:00 uur tot 17:15 uur te zien en beluisteren met webinars over onder andere samenwerken en nieuw leiderschap in het onderwijs. Ook de vrienden van de Nationale Onderwijsweek delen graag hun kennis met online bijeenkomsten over begaafdheid en toekomstbestendig leren (Het ABC), lezen en leesmotivatie (CED- groep), bewegend leren (Heutink) en anders organiseren van het onderwijs (Cedin).   

De waarde van de Nationale Onderwijsfilm

Donderdag 7 oktober, 13:00 – 15:00 uur - CPS
Op donderdag 7 oktober organiseert CPS Onderwijsontwikkeling en advies de workshop ‘The Film – After’. In deze workshop gaan deelnemers aan de slag met de betekenis van de verse Nationale Onderwijsfilm 2021 voor de eigen praktijk als bestuurder, adviseur, schoolleider of leraar.

Prijsuitreiking Nationale Onderwijstalenten

Donderdag 7 oktober, 17:00 – 21:30 uur – Scholengemeenschap Het Element
Een spannend moment voor heel veel veelbelovende leerkrachten en docenten: de uitreiking van de prijs voor de Nationale Onderwijstalenten van 2021. Het programma rond de prijsuitreiking start bij Scholengemeenschap Het Element met een informatiemarkt waarop alle genomineerden de resultaten van hun afstudeeronderzoek presenteren. Vervolgens is er een onderwijsdebat onder leiding van Didactief. Het sluitstuk van de bijeenkomst is de bekendmaking van de winnaars.

Techniek beleven in T is for Tech

Vrijdag 8 oktober, 9:00 – 13:00 uur – Wereld voor Techniek  
T is for Tech is een samenwerking tussen technisch onderwijs en bedrijfsleven. Op 1 september opent de centrale locatie zijn deuren, waar leerlingen van verschillende vmbo-scholen gezamenlijk technische lessen zullen gaan volgen. Ook voor PO-leerlingen zijn er technische activiteiten beschikbaar. De Nationale Onderwijsweek vormt een mooi moment om de hotspot officieel te openen en met elkaar techniek te gaan beleven.

Slotfeest voor Amersfoortse onderwijsprofessionals

Vrijdag 8 oktober, 20:00 – 00:00 uur – De Eenhoorn
Met het slotfeest van de Nationale Onderwijsweek wordt het onderwijs in Amersfoort gevierd met de mensen die er het onderwijs verzorgen. Een mooie afsluiting van de Onderwijsweek en de start van nieuwe samenwerkingen. Put your hands up in the air, Amersfoort! Say yeah!

NB. Uiteraard houden we ons aan de dan geldende coronamaatregelen.

 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.