Onderwijsweek 2021: bruisend, verbindend en toekomstgericht

19 november 2021 Nationale Onderwijsweek

Kennissessies. Lezingen. Workshops. Van Leerhotel naar Flint, van bibliotheek naar Sint-Joriskerk en van Madiba naar online meeting. De Nationale Onderwijsweek in Onderwijsstad Amersfoort vond plaats in de week van 4 tot en met 8 oktober 2021, stond in het teken van ‘Samen voor de toekomst’ en was een bruisend feest van ontmoeting, gesprekken en plannen maken.

Agenda’s trekken

In projecthuis Madiba gingen we met beleidsmakers, specialisten in jeugdzorg en onderwijsprofessionals in gesprek over de obstakels en kansen in het verbinden van zorg en onderwijs. Tijdens Docent in Bedrijf en NOW we’re talking kregen bedrijven, docenten en studenten de kans elkaar te ontmoeten en agenda’s te trekken. In Flint boden regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould ons een inkijkje in het maken van de documentaire Klassen over kansen(on)gelijkheid en reikten we de prijs voor de Nationale Onderwijsfilm 2021 uit aan de makers van ‘De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’.

Deuren open

Er waren voorstellingen, ontmoetingen met schrijvers en escaperooms voor leerlingen in het po en vo. Burgemeester Bolsius, wethouders Van Eijk en Koser Kaya waren bij veel activiteiten aanwezig met mooie, inhoudelijke bijdragen, en een brede vertegenwoordiging van schoolleiders en bestuurders uit het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs haakte aan om mee te denken, te delen en uit te wisselen. We maakten, in samenwerking met onze partner Malmberg en met Cito, Vernieuwenderwijs en Didactief bekend welke onderwijsprofessionals zich dit jaar Nationaal Onderwijstalent van 2021 mogen noemen. De Amersfoortse basisscholen zetten hun deuren open voor nieuw leerlingen en hun ouders en er waren heel veel inspirerende online kennissessies, verzorgd door SLO, IJsselgroep, NSO-CNA, Cedin, Heutink en Het ABC.  

Daarmee hebben we nog heel veel activiteiten niet genoemd, en sowieso alle activiteiten te weinig eer aangedaan. Het goede nieuws? Amersfoort is een jaar lang Nationale Onderwijsstad en vormt een mooi voorbeeld als het gaat om kennisdeling, verbinding en toekomstgericht onderwijs. Wij hebben genoten van een bruisende week! Samen voor de toekomst!  

#NOW2022

In 2022 zal Amersfoort het stokje overdragen aan een nieuwe Onderwijsstad. Er is interesse, er lopen gesprekken en er wordt gekeken naar kansen en mogelijkheden, dus we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen! Denk je dat ‘jouw’ stad ook een podium verdient om te laten zien wat er gebeurt op het vlak van onderwijs, zorg, maatschappij en/of cultuur? Of kan de Nationale Onderwijsweek de juiste impuls vormen om het onderwijs in jullie stad verder te verdiepen, verbreden en verbinden? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.