Een Rijkdom aan Talen: paneldiscussie over meertaligheid, identiteit & onderwijs

Nationale Onderwijsstad

25
Een Rijkdom aan Talen: paneldiscussie over meertaligheid, identiteit & onderwijs
25 september 2025 om 19:00 tot 25 september 21:00
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 TV Leiden

Vragen of aanmeldingen? Mail naar LeidenGlobal , info@leidenglobal.nl

In een steeds diverser wordende samenleving neemt het aantal kinderen dat opgroeit met meerdere talen, toe. Ze spreken thuis een andere taal dan op school, gebruiken straattaal met vrienden, en worden tegelijkertijd blootgesteld aan het Engels via media en onderwijs. Wat betekent deze meertaligheid voor de ontwikkeling van kinderen? En wat betekent dit alles voor de positie van het Nederlands als onderwijstaal en cultuurdrager?

Deze paneldiscussie is voor eenieder die interesse heeft in dit onderwerp, ook belangrijk voor docenten om goed op de hoogte te zijn wat meertaligheid kan bieden en hoe je met meertaligheid in de klas kunt omgaan. Maar ook zeer geschikt voor beleidsmedewerkers, studenten, mensen die zelf meertalig zijn en andere geïnteresseerden.

In dit panelgesprek gaan experts uit verschillende vakgebieden in gesprek over kansen, uitdagingen en toekomstscenario’s voor taalontwikkeling en meertaligheid in Nederland.

Moderator:

Panelleden

  • Karijn Helsloot is taalkundige en Italianist. Zij won met haar onderwijsprojecten en -materialen over meertaligheid verschillende prijzen. In 2019 richtte zij Stichting Taal naar Keuze op.
  • Khalid Mourigh is taalwetenschapper en schrijver met een antropologische en taalkundige achtergrond. Hij is onderzoeker aan het Meertens Instituut. Zijn onderzoek richt zich met name op jongerentaal en Tamazight (Berber).
  • Hannah de Mulder, universitair docent Linguistics, verbonden aan het Heritage Linguistics Lab. Zij richt zich op meertaligheid en taalontwikkeling van kinderen, waarbij zij vooral ook kijkt naar de voordelen en mogelijkheden van meertaligheid bij kinderen.
  • Carmen van den Bergh, universitair docent en opleidingsvoorzitter Italiaanse taal & cultuur, Universiteit Leiden en ervaringsdeskundige op het gebied van onderzoek-en onderwijsvernieuwing naar meertaligheid. Haar meest recente NWO project onderzoekt de rol van polyglotten en meertaligheid in literaire archieven.

Registratie via deze link

Het LeidenGlobal Annual Event wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en de Faculteit Archeologie in samenwerking met het Leiden University Centre for Linguistics bij het Rijksmuseum van Oudheden, aansluitend op de Week van het Oude Schrift en in het kader van de Europese Dag van de Talen.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.