'Mijn idee voor onderwijs' met Joseph Kessels - De Balie

Nationale Onderwijsweek

03
'Mijn idee voor onderwijs' met Joseph Kessels - De Balie
3 oktober 2017

Om een baanbrekende en vernieuwende rol te kunnen spelen in de uitdagingen waar de samenleving voor staat, acht De Balie is het wenselijk dat het onderwijs een kritische zelfreflectie toepast op de verworvenheden tot nu toe, op de zwaktes die daarbij aan het licht komen en de sterktes die energie leveren om de ambitieuze opdracht waar te gaan maken.
 
Daarom organiseert De Balie het programma: 'Mijn idee voor onderwijs' met Joseph Kessels. De thema’s en vragen die deze avond aan bod komen, kunnen een handreiking zijn bij de gesprekken over de toekomst van het onderwijs. De tegendraadsheid die ze bij de spreker teweeg hebben gebracht zal ook anderen aansporen om bestaande aannames opnieuw te bevragen en ruimte te maken voor nieuwe perspectieven. Deze avond begint om 20:30 en eindigd rond 22:30.

Vragen en thema's zoals:

  • Zijn de spanningen tussen de kwalificerende en vormende ambities van het onderwijs met elkaar te verzoenen?
  • Kan een onderwijssysteem, dat gedreven is door examenscores, doorstroomcijfers, selectie en uitsluiting, duurzaam rekenen op bevlogen leraren die ooit hun beroep gekozen hebben op basis van pedagogische overwegingen?
  • Wat is de prijs die we betalen als we de lat hoog leggen in voorgeschreven eindtermen, toetsing en civiel effect, terwijl jongeren met minder cognitieve en sociale bagage daardoor een zwakke leeridentiteit ontwikkelen, hun geloof in eigen kunnen verliezen, en hun perspectief op een leven lang leren als een dreiging van levenslang ervaren?
  • Is het mogelijk om de waarde van het onderwijs te verhogen door minder op een voorgeschreven opbrengst te sturen?

Vanavond draagt Joseph Kessels bij aan deze discussie met de achtste aflevering van 'Mijn idee voor onderwijs'.

Joseph Kessels is hoogleraar-emeritus Human Resource Development, en tot voor kort verbonden aan de Universiteit Twente (2000-2016). In de periode 1995 - 2000 werkte hij aan een vergelijkbare leeropdracht aan de Universiteit Leiden. Een aantal jaren vervulde hij de functie van Dean van TSM Business School. Van 2011 tot 2015 was hij ook als hoogleraar Opleidingskundig Leiderschap verbonden aan de Open Universiteit NL.

Over Mijn Idee voor Onderwijs:

In de onderwijsreeks 'Mijn Idee voor Onderwijs' stelt De Balie de vraag: Waartoe dient onderwijs? De avonden van deze nieuwe onderwijsreeks staan in het teken van ervaren denkers en doeners die diep en lang hebben nagedacht over de staat van het Nederlandse onderwijs.

 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.