Column Nijmegen Onderwijsstad

28 november 2017 Nationale Onderwijsweek

Als burgemeester van Nijmegen ben ik er bijzonder trots op dat onze stad dit jaar Nationale Onderwijsstad is. Ik zie de toekenning hiervan aan Nijmegen als een erkenning voor de breedte en diversiteit van het onderwijsaanbod in onze stad.  Wij herbergen al jaren onderwijsinstituten op allerlei niveaus in onze stad. Sommige zijn bekender dan andere. Onze vermaarde Radboud Universiteit maakt al bijna 95 jaar onlosmakelijk deel uit van onze samenleving. Verder is de HAN, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, hier gevestigd en hebben we een bloeiend ROC, met studenten uit de wijde regio. Ook Helicon MBO, met opleidingen op het gebied van Leefomgeving, Dier en Stad en Mens, is in onze stad gevestigd.

Maar er is meer dat Nijmegen als onderwijsstad kenmerkt. We hebben goede tot zeer goede scholen voor middelbaar onderwijs. Enkele hebben van het ministerie het predicaat Excellent gekregen, als resultaat van jaren keihard samen werken aan het belang van de leerlingen. Verder huisvesten wij nog avondscholen, een weekendschool en is er aanbod van particulier onderwijs. Kort en goed, de breedte en kwaliteit in ons onderwijs, van peuteronderwijs tot volwasseneneducatie, is iets om trots op te zijn. We werken doorlopend aan de kwaliteit daarvan.

De aanwezigheid van de tienduizenden studenten in onze stad heeft Nijmegen mede gemaakt tot wat het nu is. Velen van de jongeren die besluiten in Nijmegen te gaan studeren blijven hier wonen na afloop van hun studie en drukken hiermee blijvend hun stempel op onze stad. En veel leerlingen die van de middelbare school afkomen, kiezen ervoor om in hun eigen stad te blijven studeren. Dat is niet voor niets natuurlijk!

Nijmegen, de noordelijkste stad van het zuiden, is levendig, kritisch, betrokken en actief. Als oudste stad van het land hebben wij een open oog voor verleden, heden en toekomst. Op en rond de campus in onze stad, waar veel studievoorzieningen bijeen zijn, is het het gehele jaar door een drukte van belang. We kennen talloze studentenverenigingen en disputen. Leerlingen van onze middelbare scholen gooien regelmatig hoge ogen in landelijke debat- of andere competities met scholen elders uit het land. De Nationale Onderwijsweek 2017 die bij ons in Nijmegen gehouden werd, had een bijzonder mooi programma. Met thema’s als een leven lang leren, gelijke kansen en innovatie trokken de activiteiten veel bezoekers.

Nijmegen is trots op zijn onderwijsinstellingen, op zijn studenten, op zijn onvergelijkelijke sfeer.

Hubert Bruls,
Burgemeester van Nijmegen

 

Dit artikel is eerder verschenen in de nummer 2 najaar 2017 uitgave van de "Nationale Onderwijsweek krant".

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.