Jeugdboek over gelijke kansen

18 januari 2018 Nationale Onderwijsweek

The Hate U Give van Angie Thomas (vert. Jasper Mutsaers), uitgeverij Moon, 15+
Starr (16) woont in een zwarte buurt maar gaat in een andere wijk naar een witte school en leeft min of meer in twee werelden. Haar vader heeft zich ontworsteld aan een crimineel verleden en haar moeder maakt carrière in de zorg. Ze doen er alles aan om hun kinderen een goede toekomst te geven.

Op een avond is Starr de enige getuige van de dood van haar vriend Khalil. Als ze samen terugrijden van een feestje, worden ze aangehouden door de politie. Een agent  begint ineens te schieten met fatale gevolgen.  Starr heeft altijd gezegd dat ze ervoor zou zorgen dat de wereld dit soort dingen te weten kwam maar nu ze er zelf bij betrokken is, durft ze haar mond niet open te doen.

The Hate U Give is een zeer actueel boek over racisme en vooroordelen. Er is vrijwel geen pagina waarop niet een misverstand of clash rond diversiteit aan de orde komt. Starr moet aanhoren hoe sommige mensen op school goedpraten dat haar vriend werd vermoord, alsof het zijn verdiende loon was. Ondertussen moet haar vader niks weten van haar blanke vriendje en denken ze op school automatisch dat ze een setje vormt met de enige andere zwarte jongen van de klas. The Hate U Give is het eerste jeugdboek over Black Lives Matter. Een boek om over na te denken en door te praten.

 

Dit artikel is eerder verschenen in de nummer 2 najaar 2017 uitgave van de "Nationale Onderwijsweek krant".

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.