NOW2017 (15): Oprichtingsbijeenkomst Bildung Academie Nijmegen

Nationale Onderwijsstad

03
NOW2017 (15): Oprichtingsbijeenkomst Bildung Academie Nijmegen
3 oktober 2017 om 19:30 tot 22:00
Radboud Universiteit Collegezalen Complex (CC5),
Mercatorpad 1, Nijmegen

De Bildung Academie komt naar Nijmegen. Voor en door studenten, docenten en andere belangstellen die samen hun eigen onderwijsomgeving willen bouwen waarin hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling centraal staat. De oprichtingsbijeenkomst, is openbaar toegankelijk.

1. Onderwijsvernieuwing stimuleren

In reguliere studies is er doorgaans weinig ruimte voor bewuste persoonlijke en maatschappelijke vorming. Hoe komt dat? Waarom slagen universiteiten en hogescholen er niet in om hun studenten uit te dagen, te inspireren, te motiveren tot Bildung? De Bildung Academie werkt samen met onderwijsinstellingen om bildungsonderwijs mogelijk te maken. Ze geven advies, helpen in het ontwikkelen van curricula en kunnen zelfs vakken en minoren aanbieden binnen het bestaande onderwijs.

2. Bildungsonderwijs verwezenlijken 

Ze hebben een academisch opleidingsprogramma samengesteld waarin studenten zich op een brede, bewuste, betrokken en persoonlijke manier kunnen ontwikkelen. Het onderwijs van de academie richt zich op de mens als geheel – niet alleen op het aanscherpen van het denkvermogen, maar ook op de ontwikkeling van inlevingsvermogen, daadkracht en expressiviteit. Wie ben ik en hoe kan en wil ik me verhouden tot de ander? Wat zijn mijn talenten en welke plaats wil ik innemen in deze tijd vol transities? Met de academie laat bildungsonderwijs op een bottom-up manier mogelijk is.

3. Bildung naar de samenleving brengen 

Het inspireren en vernieuwen van het Nederlandse onderwijs en onze academie richten zich op de vorming van studenten. Maar die individuele ontplooiing vindt plaats in en met het oog op de samenleving waar die studenten deel van zijn. Het toepassen van de kennis en ervaring die studenten opdoen in maatschappelijke projecten is dan ook een één van de kerndoelen van het bildungsonderwijs. Door Bildung naar bedrijven en buurthuizen, scholen en theaters, overheidsinstellingen en onderzoeksgroepen te brengen wil de academie behalve studenten ook de samenleving verrijken.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.