Breng het buitenland in je klas met eTwinning

15 januari 2018 Nationale Onderwijsweek

eTwinning

Internationaal samenwerken is te realiseren voor alle leerlingen, ongeacht hun leeftijd, niveau of achtergrond, ook als ze niet de mogelijkheid hebben om te reizen. Via het online platform eTwinning kunnen leraren uit meer dan 30 Europese landen gemakkelijk - en gratis - contact leggen met buitenlandse collega’s om samen een onderwijsproject te beginnen. Een verrijking voor leerlingen, zo blijkt uit de ervaring van twee leraren.

Een virtuele uitwisseling met het buitenland is voor leerlingen van alle leeftijden waardevol. Dat is de ervaring van Yvonne Scherphof (Such fun) die op twaalf basisscholen in Den Bosch Engels vanaf groep 1 coördineert. Op KC Caleidoscoop werkt zij bijvoorbeeld met Nederlandse en buitenlandse collega’s samen in het eTwinning-project Anglomania. Hun leerlingen uit groep 8 leren zo meer over elkaars cultuur en hun school. Het plezier spat eraf als leerlingen een logo-wedstrijd houden en elkaar uitdagen in een zelfgemaakte kennisquiz. “Allemaal in het Engels natuurlijk. De leerlingen maken filmpjes voor elkaar die ze uitwisselen via eTwinning. Het is enorm motiverend voor de leerlingen maar ook voor jezelf als leraar, want je verrijkt je les op deze manier.”

Zelfs voor de allerjongste leerlingen is het mogelijk om het vroeg vreemdetalenonderwijs via eTwinning in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld in het project Mapping our puppets journey. Logeerbeer Sam uit Engeland kwam op bezoek op de LW Beekmanschool in Den Bosch en met liedjes, tekeningen en verhalen verwerken de kleuters zijn avonturen. Alles in het Engels. Scherphof: “Wat je ziet gebeuren is dat het de nieuwsgierigheid aanwakkert en het interculturele bewustzijn van leerlingen vergroot. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Samenwerken zonder te reizen

Ook in het voortgezet onderwijs wordt eTwinning regelmatig gebruikt bij het talenonderwijs en bij vakoverstijgende projecten. Nelleke Krijger, docente Engels op het Calvijn College in Tholen, vindt het belangrijk dat haar leerlingen (vmbo-2) contact maken met leeftijdsgenoten in andere landen en zo hun blik verruimen. Via eTwinning zette ze met collega’s in Italië, Griekenland en Turkije het project Alice in Waterland op. “Ik wil mijn leerlingen op een leuke manier laten leren, zodat ze hun taalvaardigheid Engels in de praktijk oefenen met leeftijdgenoten uit het buitenland. Het thema Water was onze rode draad. We hebben ons verdiept in mythes en in de economische en sportieve gevolgen van het wonen aan het water.”  

Een multimediaal project met meerwaarde  

“Natuurlijk gebruiken we ook onze gewone lesmethode Engels, maar dit heeft echt een meerwaarde”, legt Krijger uit, “de leerlingen oefenen in de praktijk door verhalen te schrijven en te posten, te chatten in het Engels of een filmpje te maken.”
De ervaren docente laat de leerlingen vaak in tweetallen aan een opdracht werken. Via het digibord kunnen ze de presentaties of films van de buitenlandse leerlingen bekijken en bespreken.  De leerlingen zijn enthousiast over deze manier van werken. Ze schreven als slotstuk samen een geïllustreerd e-book: Alice in Waterland, een liefdesverhaal. De Zeeuwse docente vindt het positief dat het internationale project de blik verruimt: “Leerlingen die eerst met een negatieve blik naar een land keken, zeggen nu: ik zou er best op vakantie willen, want de kinderen daar zijn eigenlijk net zoals wij.”


Mbo’ers hebben internationaal veel te winnen

Ook mbo-docenten zoeken steeds vaker internationale verbinding en kunnen eTwinning daarbij als vertrekpunt nemen. Sommigen gebruiken eTwinning om leerlingen met elkaar in contact te brengen als voorproefje voor een echte uitwisseling. Anderen houden het bij een online samenwerking. Zo liet een docent Interior design van het HMC in Rotterdam de leerlingen een moodboard maken van hun droomhuis, samen met leerlingen van een Italiaanse school. Ook voor sectoren als Groen, Voeding, Toerisme of economische richtingen zijn er tal van creatieve lesideeën te ontwerpen waarbij leerlingen kunnen werken aan hun internationale competenties.

Iedere leerling een internationale ervaring

Wie een internationaal project wil starten kan zich laten inspireren door deze en veel andere voorbeelden uit de database op www.etwinning.net  De online ontmoetingsplaats is toegankelijk voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo uit alle Europese landen. Zij kunnen zich inschrijven, een oproep doen en samen met een of meer buitenlandse collega’s een onderwijsproject starten. Aanhaken bij een bestaand project kan natuurlijk ook. Via eTwinning kunnen leerlingen veilig chatten, films of foto’s uitwisselen en ook via het digi-bord bij elkaar in de klas kijken.

 

De Helpdesk van eTwinning Nederland is vijf dagen per week bereikbaar via www.etwinning.nl. Het team komt graag op school langs voor een gratis informatiemiddag of training. eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland uitgevoerd door Nuffic.
Op 4 oktober 2017 vindt de jaarlijkse eTwinning-conferentie plaats ‘Iedereen is van de wereld!’ in Nationale Onderwijsstad 2017/2018 Nijmegen (Hotel Erica , Berg en Dal).

Dit artikel is eerder verschenen in de nummer 2 najaar 2017 uitgave van de "Nationale Onderwijsweek krant".

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.