Winnaars provincie Noord-Brabant bekend!

16 maart 2022 Nationale Onderwijsweek

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen reikte maandagavond de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Brabant uit in het provinciehuis te ‘sHertogenbosch. De POINT-werkplaats (regio Tilburg), waarvan een groot aantal basisscholen deel uitmaakt, wint in de categorie Basisonderwijs met het project POINT. Het Fioretti College uit Veghel is de winnaar van het Voortgezet Onderwijs met het project BuitenSchoolLeren (BSL). Beide winnaars ontvingen een trofee, de bronzen olifant. Zij vertegenwoordigen de provincie in mei 2022 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Amersfoort. 

POINT

Binnen de onderwijs-onderzoekswerkplaatsen van POINT werken leerkrachten, pabo-docenten en wetenschappers met elkaar samen. De leerkrachten ontwikkelen een onderzoekende en kritische houding en wetenschappers leren om praktijksensitief te werken.

De jury spreekt haar grote waardering uit voor deze inzending:
‘In de regio Tilburg heeft men een bijzonder initiatief genomen. De POINT-deelnemers doen samen onderzoek, om zo kennis te creëren en kennis te delen op het gebied van hoogbegaafdheid en talentontwikkeling. De bevindingen vanuit POINT worden gedeeld met de onderwijspraktijk, via websites, artikelen, kennisclips en workshops. We zien hier dat uitwisseling tussen wetenschap en praktijk  uiterst vruchtbaar kan zijn. Men heeft ambities om de werkplaatsen ook in andere regio’s op te richten. Daarmee zou zelfs een landelijk netwerk tot stand kunnen komen.’

BuitenSchoolLeren

Derdejaars leerlingen uit het praktijkonderwijs gaan een dagdeel per week in een groep van maximaal tien leerlingen onder begeleiding van een docent naar een reële werkomgeving buiten school. Leerlingen maken aldus kennis met bedrijven in vier verschillende sectoren: zorg, detail, groen en productie. In deze context maken zij kennis met verschillende beroepen, maar belangrijker is het oefenen van verschillende competenties en werknemersvaardigheden. Sinds de invoering van BSL (BuitenSchoolsLeren) is de uitval op stage teruggebracht naar bijna nul.    

De jury is enthousiast over dit project:
‘Het is een zeer gedegen project, structureel, theoretisch goed onderbouwd, met oog voor detail en de individuele leerling. Jongeren leren wat ze moeten doen tijdens hun werkdag, maar nog belangrijker: ze verwerven een aantal basisvaardigheden, die overigens ook buiten het werk van groot belang zijn. Deze persoonlijke groei, gekoppeld aan de kennismaking met verschillende bedrijfstakken, geeft hun een stevige basis voor een goede stage en daarmee voor een kansrijke toekomst.   

Jury

De jury bestaat uit: Jelmer Evers, docent, lid bestuur AOb, Martijn de Kort, lid Provinciale Staten, ondernemer, Peter Pim Windhorst, journalist Omroep Brabant  en Esther van Zundert, journalist, hoofdredacteur kinderpersbureau.

Onderwijsprijs sinds 1993

Organisator van de Nationale Onderwijsprijs is de Stichting Nationale Onderwijsweek. De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. De ingezonden projecten en uitslagen zijn binnenkort te vinden op www.nationaleonderwijsweek.nl.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.