Dokkum en Vlieland/Terschelling winnen de Onderwijsprijs in Fryslân

22 december 2021 Nationale Onderwijsweek

Wat willen kinderen bereiken en hoe kan deze wens werkelijkheid worden? Met ‘Bouwen aan Ambitie’ heeft de Burgerschool in Dokkum de Onderwijsprijs Fryslân in de wacht gesleept voor het primair onderwijs. De Jutter op Vlieland en ’t Schylger Jouw, Terschelling, gooiden in het voortgezet onderwijs hoge ogen met een vaarverbinding tussen de twee eilanden, en daarmee tussen de scholen. De prijswinnaars zijn hiermee kanshebber in de strijd om de titel van Nationale Onderwijsprijs.

Bouwen aan Ambitie

Met het project ‘Bouwen aan Ambitie’ stelt de Burgerschool in Dokkum zich ten doel het ambitieniveau van de leerlingen te verhogen en sociale afremming te verminderen. Het project bestaat uit verschillende bouwstenen: leerlingen voeren talentgesprekken, leren wat de regio te bieden heeft aan de hand van gastlessen van lokale ondernemers en leggen bedrijfsbezoeken af. Tenslotte wordt een traject uitgezet voor de toekomst: welke vervolgopleiding past bij de wensen en ambities van de leerling? Krimpgebied Noordoost-Friesland hoopt zo ook hoogopgeleide jongeren te behouden in de regio.

Met de boot naar school

Scholen in het voortgezet onderwijs De Jutter op Vlieland en ’t Schylger Jouw op Terschelling zijn een praktische samenwerking aangegaan, die erin geresulteerd heeft dat leerlingen onderwijs kunnen blijven volgen en thuis kunnen blijven wonen. De twee vo-scholen hebben een vaarverbinding gerealiseerd tussen de eilanden waardoor leerlingen uit de bovenbouw vmbo-basis/kader van De Jutter op ’t Schylger Jouw op Terschelling lessen kunnen volgen.

Aandacht voor onderwijs met Stichting Nationale Onderwijsweek

Met de Nationale Onderwijsprijs vraagt Stichting Nationale Onderwijsweek aandacht voor het onderwijs. Bijzondere projecten worden in de schijnwerpers gezet. Zo laat de organisatie zien hoe veelzijdig het Nederlandse onderwijs is en met hoeveel inzet en enthousiasme er wordt gewerkt. De feestelijke ontknoping, waarbij alle provinciale winnaars uit primair en voortgezet onderwijs aanwezig zijn, vindt plaats tijdens de landelijke finale in maart 2022.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.