Gastlessen over inclusie in het onderwijs

8 augustus 2018 Nationale Onderwijsweek

De kans is groot dat u een leerling of student in de groep heeft met een beperking. Een beperking is namelijk niet altijd zichtbaar. Ook autisme, ADHD of een burn-out vallen er volgens ons onder. Hoe gaat u hiermee om en wat betekent het voor de andere leerlingen en studenten? 

Zelfregiecentrum Nijmegen gaat ervan uit dat iedereen erbij hoort en dat dit het leven rijker maakt.De Nationale Onderwijsweek 2018 heeft als thema ‘Durven, doen en doorgaan’. Een mooi moment om met ingang van de eerste week van oktober onze focus te leggen op inclusie in het onderwijs.

Als ervaringsdeskundigen met een didactischeachtergrond organiseren wij verschillende activiteiten op maat. Ze zijn allemaal gericht op bevordering van inclusie van leerlingen en studenten met een beperking in het onderwijs. We noemen alvast enkele voorbeelden.

Zo geven wij gastlessen overinclusie aan leerlingen, studenten, leraren en docenten van basisonderwijs t/m universiteit. Aan de hand van onze eigen verhalen gaan we in gesprek over onze levens met onze hobbies, relaties, vriendschappen. De rode draad: wat komt er kijken bij het dagelijks omgaan met een beperking? We leiden een zelfstandig leven, waar nodig met hulp van anderen. Daarbij maken we net als iedereen gebruik van onze eigen kracht. 

Vragen die vaak aan de orde komen

  • Kun je met een beperking of handicap eigenlijk wel zelfstandig wonen en een relatie hebben?
  • Hoe is het om uit te gaan met een beperking of handicap?
  • Moet je iemand met een handicap helpen?
  • Werd je vroeger wel eens gepest?

Al veertig jaar vertellen we onze ervaringsverhalen. Daarnaast bieden we ervaringsopdrachten. Leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld ervaren hoe toegankelijk hun school of stad is als je je verplaatst in een rolstoel. Zij worden zich bewuster van hun omgeving, helpen elkaar en zoeken naar praktische oplossingen. We geven ook lessen in aangepast sporten en bewegen, zoals rolstoelbasketbal. We hebben bijvoorbeeld sportmiddagen voor meerdere basisscholen georganiseerd. 

Door leerlingen te stimuleren samen op te trekken, voelen ze zich vrij om te bewegen zoals ze zijn, op weg naar volwassenheid, met wederzijds respect. Ze gaan nadenken over het beeld dat zij zelf hadden en hebben over mensen met een handicap.

Wilt u met ons kennismaken, meer informatie of brainstormen over wat we vanaf #NOW2018 samen kunnen doen? Neem gerust contact op met Bianca van Raaij, projectleider Onderwijsproject Zelfregiecentrum: b.v.raaij@zrcn.nlof op 024-7511120 (receptie Zelfregiecentrum Nijmegen).

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.