Geslaagde aftrap in Amersfoort

22 maart 2020 Nationale Onderwijsstad

Maandag 9 maart vond de feestelijke aftrap plaats van Amersfoort Nationale Onderwijsstad. Het Amersfoortse onderwijsveld en de gemeente kandideerden zich samen voor de titel, omdat het de samenwerking bekroont en een mooie kans biedt nieuwe initiatieven te ontwikkelen. De kandidaatstelling overtuigde Stichting Nationale Onderwijsweek. Amersfoort draagt daarom de titel Nationale Onderwijsstad 2020-2021.

Tijdens de bijeenkomst in Leerhotel Het Klooster gingen ruim 100 betrokkenen bij het onderwijs in Amersfoort met elkaar in gesprek over het thema van de Nationale Onderwijsweek 2020: ‘Samen voor de toekomst’. Leerlingen, bestuurders, docenten en onderwijsadviseurs gaven gezamenlijk inhoud aan de uitwerking van de onderwerpen gelijke kansen, verbinding onderwijs en arbeidsmarkt, passend onderwijs, ruimte voor talent, werken in het onderwijs, verbinding onderwijs en jeugdzorg, doorgaande ontwikkellijn en de toekomst van het onderwijs. 

Samen voor de toekomst

Met de opbrengst uit de brainstormsessies gaat de stuurgroep Amersfoort Nationale Onderwijsstad nu verder aan de slag. Het komende schooljaar vinden er uiteenlopende activiteiten rond deze thema’s plaats. Activiteiten met én voor mensen uit het onderwijs, maar ook met mensen uit andere, gerelateerde werkvelden. Het doel is om elkaar te motiveren en samen verder te bouwen aan de toekomst van het onderwijs. Het hoogtepunt van het jaar, tevens de officiële start van een jaar lang Amersfoort Nationale Onderwijsstad, is de Nationale Onderwijsweek van 5 tot en met 9 oktober 2020.

De middag werd in goede banen geleid door Patrick Nederkoorn. Hij sprak onder andere met het aanwezige jongerenpanel. Zij gaven tijdens de bijeenkomst gevraagd en ongevraagd advies. “Praat niet over ons, maar met ons over de toekomst van het onderwijs. Wij zijn tenslotte de toekomst!” 

Amersfoort Nationale Onderwijsstad

Job Christians, voorzitter van de stichting Nationale Onderwijsweek, lichtte de keuze voor Amersfoort als onderwijsstad toe. “De verbinding tussen alle partijen die zich in Amersfoort bezighouden met de ontwikkeling van de jeugd straalt energie en betrokkenheid uit. Die samenwerking en energie ervaren we vandaag ook weer.” 

Namens de gezamenlijke schoolbesturen kwamen Christian van den Brink, lid College van Bestuur van stichting Meerkring, en Joost Kentson, voorzitter College van Bestuur van Meerwegen Scholengroep, aan het woord. “Wij hebben hoge verwachtingen van deze middag en horen graag wat er leeft binnen het onderwijsveld om zo verder inhoud te geven aan de gezamenlijke ambities.”

Wethouder van onderwijs Fatma Ko?er Kaya benadrukt dat ze trots is op het feit dat Amersfoort verkozen is tot Nationale Onderwijsstad. Eerder zei ze hierover: “De titel Nationale Onderwijsstad past Amersfoort nu meer dan ooit! We hebben de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt en richten ons vizier ook nu weer op het onderwijs van de toekomst. De titel Nationale Onderwijsstad is een kroon op ons werk. Het biedt ons de gelegenheid om lokaal en landelijk mooie voorbeelden uit te wisselen, maar ook om zowel inspiratie naar Amersfoort te halen als anderen te inspireren.”  

Mooie start

De aanwezigen gingen met positieve gevoelens naar huis: “Geïnspireerd, vol energie, overweldigend, enthousiast, zin om er samen voor te gaan, moe maar voldaan”. Een mooie start om er samen met alle betrokken onderwijspartijen een prachtig onderwijsjaar van te maken!

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.