Groningen en Limburg winnen landelijke finale Onderwijsprijs

10 mei 2022 Nationale Onderwijsweek
Foto's door Wil Groenhuijsen

Wat een feest gistermiddag in Amersfoort Onderwijsstad! In Leerhotel Het Klooster aan de rand van de Onderwijsstad vond de uitreiking plaats van de Nationale Onderwijsprijs. Leerkrachten, schoolleiders, docenten en heel veel leerlingen waren nagelbijtend aanwezig om deze landelijke finale bij te wonen.

Na 23 vlammende pitches en presentaties van de genomineerde scholen uit de twaalf provincies maakte de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma de twee winnende scholen bekend: openbare basisschool Harlekijn uit Venlo-Blerick en vo-school CSG Augustinus uit Groningen gingen met de eer, de bronzen Olifant en een geldbedrag van €7000,- naar huis. Gefeliciteerd!

Lezen voor geluk

De Harlekijn startte haar lees- en taaloffensief in schooljaar 2020-2021 met als doel laaggeletterdheid van leerlingen op latere leeftijd te voorkomen en kansengelijkheid te bevorderen. De school stelde taalkisten samen voor groep 1 tot en met 4 met taalspellen, handpoppen, leesboeken en voorleesboeken en ontwikkelde een leespaspoort. De school veranderde haar aula in een heuse boekenmarkt, waar leerlingen uit groep 5 tot en met 8 konden struinen naar drie favorieten. Ook ouderbetrokkenheid rond de leesontwikkeling van de leerlingen vormde een aandachtspunt.

Poëzie, interviews en verhalen over de wereld van dak- en thuislozen   

Wat weten leerlingen van de wereld van dak- en thuislozen? Welke vooroordelen hebben ze? Leerlingen van CSG Augustinus in Groningen lazen voor dit project klassikaal een roman bij het thema, ze volgden workshops poëzie, interviewen en columns schrijven van een straatkrantredacteur en schreven zelf gedichten en interviews die in die straatkrant zijn gepubliceerd. Alle ervaringen zijn verwerkt in het eindproduct: een reflectieverslag.

Aandacht voor onderwijs met Stichting Nationale Onderwijsweek

Met de Nationale Onderwijsprijs vraagt Stichting Nationale Onderwijsweek aandacht voor het onderwijs. Bijzondere projecten worden in de schijnwerpers gezet. Zo laat de organisatie zien hoe veelzijdig het Nederlandse onderwijs is en met hoeveel inzet en enthousiasme er wordt gewerkt. 

Wil je de winnaars van de Nationale Onderwijsprijs graag spreken? Laat het ons even weten, dan brengen we je met hen in contact! Stuur hiervoor een mail naar jessica@nationaleonderwijsweek.nl

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.