Juryrapporten winnende Onderwijsfilm 2018

11 oktober 2018 Nationale Onderwijsfilm

Tijdens het Nationaal OnderwijsFilmFestival zijn eervolle vermeldingen en prijzen uitgereikt aan de zes mooiste Nederlandse onderwijsfilms van 2018. Spiegeldromen is de Nationale Onderwijsfilm 2018 en deze film won tevens de publieksprijs.

De vakjury van de Nationale Onderwijsfilm heeft twee tweede prijzen toegekend: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk en Sex Ding. 

Juryrapport: Goed terecht gekomen in de Schilderswijk

regisseur Reber Dosky, 2Doc, KRO/NCRV, Duur 43 min, 2017

‘Voor ons allemaal is het van belang mensen om ons heen te hebben die in je geloven en je inspireren.’ 

De documentaire “Goed terecht gekomen in de Schilderswijk”, gemaakt door de Haagse regisseur Reber Dosky, is één van drie films uit het documentaire drieluik “Gelijke kansen in het onderwijs”. In deze documentaire zoekt docent Eric van ’t Zelfde na 20 jaar de oud-leerlingen op uit zijn mentorklas van het Johan de Witt College in de Haagse Schilderswijk. De film laat enkele van hen aan het woord over hoe zij nu als dertigers naar de wereld kijken en hoe het hen vergaat: welke dromen zijn uitgekomen en welke niet?

Deze fraaie onderwijsfilm is een documentaire in reportage vorm. Mooi gemaakt en bijzonder is dat er beelden bewaard zijn gebleven van de leerlingen uit de toenmalige klas van Van ’t Zelfde. In de dertienjarige meisjes die een spreekbeurt houden voor de klas, - de één bedeesd, de ander zelfbewust - herkennen we de sprankelende vrouwen die ze nu zijn. Heel gaaf! Zeer passend bij het thema. Het maakt de film heel persoonlijk.

Het decor van deze film is dat van de Schilderswijk in Den Haag en daardoor zou deze documentaire een bekend thema kunnen krijgen. Toch is “Goed terechtgekomen ..” een film geworden die over meer gaat dan over leerlingen in een zgn. achterstandswijk: de film laat de belangrijke rol zien van docenten in het leven van leerlingen en andersom. In prachtige scenes geeft één van de actoren, inmiddels zelf promovenda, haar neefje bijles. Ze laat zien wat het betekent als je echt in iemand gelooft.

Ook het meisje dat uitgroeide tot docente in het voortgezet onderwijs is beslist in haar mening: ‘Voor ons allemaal is het van belang mensen om ons heen te hebben die in je geloven en je inspireren.’ Met het verbeelden van deze boodschap is “Goed terechtgekomen in de Schilderswijk” een boeiende en inspirerende film voor het onderwijs. 

Daarmee mag deze documentaire verdiend een tweede plaats delen in de verkiezing van de Nationale Onderwijsfilm 2018.

De eervolle vermeldingen zijn voor de films: Iedereen is Leraar, Tussen meten weten: onderwijs en De witte vlucht. 

Winnaars Nationale Onderwijsfilm 2018: Spiegeldromen
Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.