Juryrapport: Sex Ding

12 oktober 2018 Nationale Onderwijsfilm

Een verbeelding van een werkelijkheid, dat is de film Sex Ding in de ogen van de jury. Een indringende film met een relevant, aannemelijk en boeiend gedramatiseerd verhaal, dat langzaam maar zeker naar een beangstigende climax toewerkt. 

Sex ding vertelt het verhaal van Vita, een mooie, stoere meid van zestien, voor wie de dramatisch wereld verandert op het moment dat een sexy foto van haar wordt geplaatst op instagram. Binnen de kortste keren gaat het beeld rond op social media en wordt zij uitgestoten, uitgelachen, bestempeld als slet en hoer. Vernedering en verachting volgen, ze wordt zelfs aangerand door jongens van school. Simone van Dusseldorp vond inspiratie voor deze film in het verhaal dat haar veertienjarige dochter vertelde over een klasgenoot. Ook zij werd verstoten nadat een pikante foto van haar via social media werd verspreid.

Seks Ding behandelt dit morele thema niet vrijblijvend, maar gelukkig zonder dat daarin een schuldige aangewezen wordt. Juist daardoor nodigt de film uit tot nadenken en vooral tot gesprek met en in de klas. Een rasechte en bruikbare onderwijsfilm over een actueel thema; aantrekkelijk voor jongeren, mooi verfilmd en zeer goed geacteerd; spannend, confronterend en soms heftig. En daarmee heeft de film de gedeelde tweede plaats meer dan verdiend.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.