Leren ondernemen voor een duurzame samenleving

5 maart 2019 Nationale Onderwijsweek

“Ondernemen is een geweldige manier om te leren doorzetten, beslissen, aanpakken en aanpassen”, aldus Thiëmo Heilbron, oprichter van de Fawaka Ondernemersschool. Durven, doen en doorzetten in de praktijk dus, ook voor kinderen. Wat vinden zij er zelf van?

 

Het is 10 juli 2018 en het is een drukte van belang op het schoolplein van OBS Rosa Boekdrukker in Amsterdam West. Er staan drie versierde kramen klaar met daarachter groepjes trappelende kinderen. Of eigenlijk: jonge duurzame ondernemers! Het is de laatste dag van het Choco ondernemers programma van Fawaka Ondernemersschool. Ze hebben negen weken lang van alles geleerd over chocola, fairtrade, duurzaamheid en ondernemen. Vandaag presenteren én verkopen ze hun eindproduct tijdens de Heerlijke Eerlijke chocolademarkt.

Choco Woco, Chocomaster en De Chocolade Smakers zijn enorm goed op dreef. De markt is een groot succes, uiteindelijk is alles uitverkocht! Ze krijgen allemaal een diploma als ondernemer. Maar, één groepje in het bijzonder wordt uitgeroepen als meest succesvolle bedrijf. En dat is Choco Woco, met oprichters Dajo, Esmay en Mart! Mart vertelt meer over zijn ervaringen.

 

Mart, gefeliciteerd! Hoe komt het, denk je, dat juist jullie bedrijfje gewonnen heeft?

“We hadden hele leuke muziek op en we hadden het kraampje mooi versierd. We waren als eerste uitverkocht!”

 

 

Wat hebben jullie allemaal gedaan de afgelopen negen weken?

“We hebben geleerd hoe we reclame moeten maken en hoe we heel goed kunnen presenteren. Vandaag hebben we de chocolade die we gemaakt hebben verkocht. Dat ging heel goed, want we hebben gewonnen.”

 

Kun je ons nog wat vertellen over jullie eigen Choco Woco chocolade?

“Nou, onze chocola is fairtrade, biologisch en milieuvriendelijk. Fairtrade betekent dat de boeren genoeg geld krijgen om hun kinderen naar school te laten gaan, biologisch is dat de cacaoplanten goed behandeld zijn en milieuvriendelijk is dat het niet slecht is voor het milieu.”

 

En vind je dat belangrijk?

“Ja, want als het niet fairtrade is, is het heel zielig voor de kinderen van de chocolade boeren. Die moeten dan de hele dag werken en kunnen niet naar school.”

 

De opbrengst van de eindmarkt vandaag ging naar een goed doel. Kun je daar wat over vertellen?

“We hebben met alle bedrijfjes €92,85 opgehaald. Dit gaat naar de KWF kankerbestrijding en ik vind dat een heel goed doel, dus ik ben blij dat het gelukt is.”

 

Wat vond je het allerleukste van alles?

“Het chocola verkopen! Het is heel leuk om achter een kraampje te staan en dat iedereen wat van je koopt.”

 

 

Zou je zelf later ook een eigen onderneming willen?

“Ja! Ik vind het altijd superleuk om dingen te verkopen, en dat ik dan zelf de baas ben.”

 

Meer informatie? Check www.fawakaondernemersschool.nl

 

 

Over Fawaka Ondernemersschool

Thiëmo Heilbron is oprichter van Fawaka Ondernemersschool. Hij vertelt: “Bij Fawaka Ondernemersschool leren basisschoolkinderen ondernemen, met oog voor de wereld en de mensen met wie ze die delen: duurzaam ondernemen dus. Ze zetten bijvoorbeeld een fairtrade chocolademerk of duurzaam modemerk op. Ondernemen is een geweldige manier om te leren doorzetten, beslissen, aanpakken en aanpassen. En de ideale manier om een duurzamere samenleving te maken, omdat het niet alleen over praten, maar ook over doen gaat.”

 

“We willen dat álle kinderen mee kunnen doen, ongeacht de wijk waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Daarom leggen we extra focus op wijken waar kinderen normaliter moeilijk toegang hebben tot innovatieve educatieve programma’s.”

 

Het eerste Choco Ondernemers-project vond vier zomers geleden plaats. Het was toen een project van een week, als zomerschool voor kinderen in Amsterdam Zuidoost. De enthousiaste reacties van kinderen en ouders leidden tot de wens meer kinderen te bereiken. Dat kreeg twee zomers later vorm in de oprichting van Fawaka Ondernemersschool. Thiëmo: “Met onze sociale onderneming zijn we inmiddels actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar onze ambitie is om álle kinderen in Nederland te bereiken.”

 

 

Dan is er nog die naam; waarom ‘fawaka’? Thiëmo: “In het Sranan Tongo, de Surinaamse taal, betekent ‘Fawaka?’ 'Hoe gaat het?'. 'Fa' is hoe en 'waka' komt van 'walk' uit het Engels, dus letterlijk 'Hoe loopt het?'. 'Fawaka?' gebruikt men veel in straattaal in Nederland. Ik wilde het stoere van de straatcultuur koppelen aan duurzaamheid. Zo wordt duurzaamheid voor een breder publiek herkenbaar.”

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.