Onderwijsprijs Noord-Holland; dit zijn de winnaars!

11 februari 2022 Nationale Onderwijsweek

Een spannende dag voor zes scholen in het primair en voortgezet onderwijs van Noord-Holland. Juffen, meesters, docenten, begeleiders en leerlingen waren vandaag aanwezig bij de bekendmaking van de winnaars van de Onderwijsprijs Noord-Holland in Taets Arts and Event Park in Zaandam. Met een zeer gevarieerd aanbod van innovatieve, verbindende projecten stond de jury voor een moeilijke keus. Drostenburg, school voor passend onderwijs, revalidatie en/of verpleegkundige zorg voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar in Amsterdam en het Petrus Canisius College (vestiging Oosterhout) in Alkmaar gingen met de winst naar huis.

Gewoon iets anders op Drostenburg

Met de leergang ‘Gewoon iets Anders’ sleepte Drostenburg de prijs in de wacht voor het primair onderwijs. De methode is door Drostenburg ontwikkeld om kinderen – speciaal onderwijs, cluster 3 - schoolbreed in de klas te ondersteunen. Niet alleen leren zij wat het betekent om een chronische aandoening te hebben, zowel in praktische als emotionele zin, maar ook worden zij uitgedaagd om hun sterke kanten te leren kennen en te ontwikkelen.

De jury roemt ‘Gewoon iets Anders’ omdat er sprake is van een complete leergang voor alle leerlingen uit het speciaal onderwijs (uitstroomprofielen voortgezet speciaal onderwijs/dagbesteding tot en met vwo), die zeer overdraagbaar is en waarbij ruimte blijft voor eigen invulling.

Spelenderwijs kennismaken met techniek bij het Petrus Canisius College

Op het Petrus Canisius College werken vmbo- en havoleerlingen samen met hbo en bedrijfsleven om een elektrische wagen te verbeteren en te vernieuwen. Elk jaar racet het voertuig mee in de ‘Era Cup’. Na de race analyseert het team eventuele fouten en vinden innovaties plaats. De werkzaamheden worden uitgevoerd als onderdeel bij PIE (produceren, installeren, energie), Engels (montagevoorschriften), Mobiliteit & Transport en Economie & Ondernemen voor de online werkzaamheden.  

De jury is zeer enthousiast over deze inzending: ‘Meer dan ooit hebben jongeren een uitdagende en contextrijke leeromgeving nodig. Ze maken spelenderwijs kennis met nieuwe technieken en, zeer eigentijds, verdiepen zich in duurzame energie. Ze werken hiervoor samen binnen de diverse vakgebieden en opleidingen binnen de school, maar ook daarbuiten.’

Stichting Nationale Onderwijsweek bedankt alle deelnemende scholen voor hun inspirerende inzendingen… en natuurlijk: een welverdiend applaus voor Alkmaar en Amsterdam!

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.