Over het thema van de NOW 2019: ‘De schoonheid van het vak’

26 juni 2019 • Marion van Weeren • Nationale Onderwijsweek

Als je de landelijke media wilt geloven, is het in het onderwijs uitsluitend kommer en kwel. En ja, het onderwijs heeft te maken met meerdere ontwikkelingen die minstens het imago van werken in het onderwijs onder druk zetten. Maar dat is niet het hele verhaal.

Al enkele jaren is er in het onderwijs een beweging voelbaar én zichtbaar van scholen die hun onderwijs kritisch onder de loep nemen. Belangrijker: ze ondernemen actie. Zij willen het plezier in het vak vergroten, behouden of terugwinnen. Zij worden gedreven door wat we dit jaar als thema hebben gekozen voor de Nationale Onderwijsweek: de schoonheid van het vak.
 
Beter dan Aleid Truijens kunnen we het niet verwoorden. Zij schreef op 25 januari in de Volkskrant het volgende over de aantrekkelijkheid van het leraarsvak:
 
“Misschien komt het door dat jarenlange goedkope geteem over ‘het mooiste vak van de wereld’. Dat wekt intussen alleen nog associaties met onderbetaald en lage status. Banen die goed betaald worden en een hoge status hebben zijn nooit de mooiste baan van de wereld. Met valse pr en imago-strategieën trek je geen geschikte mensen. Onderwijs is niet ‘gezellig met kinderen werken’.
Wees liever realistisch. Ja, het is een zware, veeleisende baan, maar als je er goed in bent is het zinvol en bevredigend werk. Daar lees ik weinig over. Over hoe leuk en vervullend het is om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen, ze hun talenten te laten ontdekken en de wereld te ontsluiten. Een basis te leggen voor een heel leven. Dat is onderwijs.”
 
De NOW-krant van 2019 wordt dus een editie waarin juist de vervulling aan bod komt die werken in het onderwijs kan bieden. Ja, er kan van alles beter en dat mag gezegd worden. Laten we dan ook kijken naar hoe het beter kan. Daar wordt het vak alleen maar mooier van.
 
Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.