Onderwijsprijs Gelderland naar Wichmond en Elburg

27 maart 2022 Nationale Onderwijsweek
Josine Breukink Fotografie

Gedeputeerde Peter Kerris reikte vrijdag 25 maart de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Gelderland uit in de Zuidgalerij van het Huis der Provincie. IKC De Garve won in de categorie basisonderwijs met een multifunctionele ruimte; een groen, open Ontmoetingsplein. Het Nuborgh College Oostenlicht nam de prijs mee naar huis voor het voortgezet onderwijs met hun project ‘Geef het door’ rond burgerschapsvorming voor de vmbo-leerlingen van de school.  

Groen, ontmoeten en spelen

In 2016 is men bij IKC De Garve in Wichmond begonnen met een plan voor het ontwerpen van een multifunctioneel plein. De wens van ouders was een groen plein voor hun kind. Het team wilde de buitenruimte meer inzetten voor leren en wilde graag de enige activiteit, voetballen, uitbreiden tot een rijker spelaanbod. Vanuit de missie van het IKC ‘Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden’ leefde de wens om het dorp meer te betrekken bij de school en ook een gezamenlijk buitenruimte voor het dorp te creëren. De jury is heel enthousiast over deze inzending:

De school wil naar een ander type onderwijs: minder op je stoel, meer naar buiten. De doelstellingen van de school op gebied van leren en sociaal gedrag zijn helder geformuleerd, en van daaruit is het project vormgegeven. De kinderen hebben meegedacht over de invulling en zijn nauw betrokken bij de uitvoering. De school is echt deel van een ruimer sociaal geheel, met aandacht voor verbondenheid, eigenaarschap, verantwoordelijkheidsgevoel én: de band versterken met buiten en natuur. Leerlingen, docenten en dorp vormen een organisch geheel.’

Verhalen om nooit te vergeten   

Op het Nuborgh College leeft binnen de secties Nederlands, godsdienst en Mens & Maatschappij de vraag hoe de school voor de praktisch lerende vmbo-leerlingen burgerschapsvorming een goede plek in het onderwijs kan geven. Daarnaast wil de sectie Nederlands leerlingen leren goed om te gaan met personen van buiten de school en adequate interviewtechnieken bij te brengen. Leerlingen tekenen in dit project verhalen op uit de mond van ouderen in verzorgingstehuizen, verhalen ‘die niet vergeten mogen worden’, over hun jeugd, hun beroep en hun leefomgeving. Zij worden daarbij ondersteund door een journalist, die hun de fijne kneepjes van het interviewen bijbrengt. De jury spreekt zijn waardering uit voor dit mooie project van het Nuborgh:

‘Origineel is dat deze school heeft nagedacht hoe ze hun leerlingen burgerschapsvorming kunnen bijbrengen. Ze hebben een manier gevonden die past bij de christelijke identiteit van de school. Het praktische en concrete van het naar de ouderen toe gaan, past bij de manier waarop de vmbo-leerling leert. Kers op de taart is de publicatie van het boekje ‘Geef het door’, waarin de interviews zijn gebundeld.’

Jury

De jury bestaat uit: Bianca Govers, redacteur De Gelderlander, Thom Teulings, projectmedewerker Onderwijs en Arbeidsmarkt, provincie Gelderland en Arno van Zanten, cao-onderhandelaar AVS.

Onderwijsprijs sinds 1993

Organisator van de Nationale Onderwijsprijs is de Stichting Nationale Onderwijsweek. De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. Bekijk hier alle provinciale winnaars. 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.