Welk programma kies jij om online les te geven?

6 mei 2020 Nationale Onderwijsweek

Door de coronamaatregelen wordt nu op grote schaal online lesgegeven. Maar welk programma is voor jou nou het fijnst in gebruik? Wij zetten alle voor- en nadelen van Microsoft Teams en Zoom op een rijtje.

Concept
Microsoft Teams en Zoom beschikken allebei over de functies videobellen, audiobellen en chatten. Daarnaast zijn beide programma’s gratis. Ook zijn de programma’s geschikt voor alle operating systems. Het concept van deze programma’s is dus hetzelfde. Namelijk het verzorgen van online communicatie. Op sommigen gebieden verschillen de programma’s.

Optimaal les geven online
Beide programma’s bieden handige functies aan op het gebied van audio- en videobellen. Hier een aantal functies die van pas kunnen komen:

  • Je kunt bepalen hoeveel mensen je in beeld wilt zien, wie je in beeld wilt zien en wie je wilt horen.
  • Tijdens live lessen kunnen de scholieren/studenten hun microfoon dempen. Hierdoor heb je geen last van achtergrondgeluiden
  • De docent kan zijn scherm delen met de klas. Zo kun je je les bijvoorbeeld ondersteunen met een PowerPoint.
  • Beide programma’s beschikken over de instelling ‘active speaking’ dit houdt in dat wanneer een persoon aan het woord is deze persoon in beeld verschijnt
  • Kan iemand niet aanwezig zijn tijdens de les? Geen probleem, je kunt de vergadering opnemen en later delen.

Microsoft Teams
Voordeel van Microsoft Teams is dat het programma erg uitgebreid is en beschikt over veel functies. Waarschijnlijk zul je niet al deze functies nodig hebben. Maar de lay-out van Microsoft Teams is goed ingedeeld en gestructureerd. Zo kun je snel en makkelijk bij de functies die jij nodig hebt.

Microsoft Teams is meer dan alleen audio- en videobellen. In Microsoft Teams kun je makkelijk bestanden met elkaar delen en zelfs samenwerken in gemeenschappelijke documenten. Daarnaast kunnen scholieren/studenten zelf een groep aanmaken om hierin te overleggen. Ook beschikt het programma over een kalender. Zo kun je zien wanneer je een afspraak hebt. Dit kan dus goed gebruikt worden als schoolrooster. Het maximaal aantal deelnemers voor teams en livegebeurtenissen is erg groot, nl. 10.000.

Zoom
Zoom wordt momenteel veel gebruikt op middelbare scholen. Het fijne van Zoom is dat je geen account nodig hebt om bij een les aan te sluiten. Dit bespaart de scholieren/studenten tijd. Via een link kunnen ze deel nemen aan de les. Het maximaal aantal deelnemers per vergadering is bij Zoom 100. Een groot nadeel van Zoom is dat er privacy problemen lijken te spelen. Zo zou o.a. de iOS-app van Zoom data van gebruikers versturen naar Facebook en zouden de wachtwoorden van gebruikers makkelijk te hacken zijn.

Conclusie
In de virtuele wandelgangen horen wij dat Zoom zich positief onderscheidt waar het gaat om laagdrempeligheid, gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van de verbinding. Wil je echter meer zekerheid omtrent de privacy van jezelf en je leerlingen, dan lijkt Microsoft Teams een veiligere keuze.”

 

 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.