'Down to Earth' op shortlist Nationale Onderwijsfilm 2017

28 augustus 2017 Nationale Onderwijsfilm

Op de shortlist voor de titel Nationale Onderwijsfilm 2017 staan drie documentaires: De Kinderen van Juf Kiet, Down to Earth en Ik, alleen in de klas. De vakjury van de stichting Nationale Onderwijsweek schoof het drietal naar voren uit een eerdere longlist van acht. In gesprek met de maker(s) van Down to Earth. Welke film verdient volgens jou de publieksprijs? Stem mee op www.hetkind.org.

In gesprek met regisseur Rolf Winters

‘Down to Earth is eigenlijk nooit gepland, maar ‘ontstaan.’ Op zoek naar een andere levensstijl woonden we eerst vier jaar in een bos met Native Americans in Michigan. Daar ontmoeten we Nowaten, een medicijnman en Earth Keeper. Met hem is het idee voor deze film gekomen. We realiseerden ons dat wat we bij de Native Americans vonden, ook ergens anders te vinden zou zijn. Met het uitwerken van die visie en de voorbereidingen zijn we een jaar bezig geweest. Ons doel was altijd om onderdeel uit te maken van het leven daar. Een van de mooiste dingen dat ook herkenbaar is in de film, is dat wanneer je met een open hart bij zo’n gemeenschap komt, eigenlijk alle deuren voor je opengaan. We reisden niet met een hele filmcrew, maar als gezin met een camera in onze tas.’

‘Ik hoop dat mensen zien dat we niet op één iemand hoeven te wachten, die de grote wereldproblemen moet gaan oplossen. De belangrijkste boodschap is: “You are not powerless.” Als individu kun je de grootste bijdrage leveren wanneer je leeft vanuit je hart. We moeten allemaal accepteren dat we zelf verantwoordelijkheid hebben om de aarde te beschermen. In de film tonen we ze als de wijzen, de leraren, de sjamanen, de leiders en genezers: zij hebben een sensitiviteit, een wijsheid die de basis vormt voor hun leiderschap. In iedereen schuilt een Earth Keeper, ook hier in Nederland. Van jongs af aan hebben hoog-gevoelige mensen het moeilijk, terwijl in andere culturen dit aangeboren intuïtieve leiderschap wordt gekoesterd. We kunnen zoeken naar die gevoeligheid en drijfveer in jongeren om daar vorm aan te geven en het te stimuleren. Aan de hand van deze film creëren we mogelijkheden voor natuurlijk leiderschap, zowel op school, op werk en thuis, want daar wordt de mindset ontwikkeld.

Dit is een bewerking van een eerder interview met Rolf Winters door Filmhoek.

Kijk terug: een TV-item met Rolf Winters in EenVandaag op zaterdag 12 augustus 2017.
Website: http://www.downtoearthfilm.com/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AMgUWg0UfGY

Lees hier meer over De Kinderen van Juf Kiet en Ik, alleen in de klas.

Wil je de prijsuitreiking bijwonen? In de Nationale Onderwijsweek wordt op dinsdagavond 4 oktober de winnende documentaire vertoond in filmhuis LUX in Nijmegen, Nationale Onderwijsstad  2017/18, met een bijpassend programma. De toegang is gratis.

Tot 1 oktober kun je jouw stem, met argumentatie, uitbrengen via de website van platform hetkind: www.hetkind.org.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.