Vieren of vijven en zessen?

5 maart 2019 Nationale Onderwijsweek

Aankomende oktober is het weer zo ver; dan vindt de 17e editie van de Nationale Onderwijsweek plaats. Dit jaar een speciale editie: we pakken nu eens niet groots uit, maar presenteren een aangepast programma. Iets kleiner dan u van ons gewend bent. Dit jaar benutten we om ons concept tegen het licht te houden en ons voor te bereiden op een nieuwe aanpak. In 2019 gaat u daarvan de vruchten zien.

 

Voor onze stichting is het dus een jaar van heroriëntatie. Een jaar waarin we teruggrijpen op het ‘waarom’ van ons bestaan. Waartoe zijn we op aarde en wat willen we bereiken? Binnen onze stichting en ons team bestaat daarover geen enkele twijfel: wij zijn opgericht om als verbindende partij een krachtig podium te bieden voor al het prachtige dat het Nederlandse onderwijs rijk is. Wij zien onderwijs als hét instrument dat verschil kan maken voor het individu en onze maatschappij. Een zware, maar nobele opdracht voor iedereen die in het onderwijs werkzaam is.

 

Net zoals het Nederlands Elftal 17 miljoen bondscoaches kent, telt Nederland 17 miljoen onderwijskundigen. Iedereen heeft en geeft zijn mening over ons onderwijs zoals in tijden van EK’s of WK’s over ‘onze’ voetbalprestaties. Het verschil is dat in Nederland iedereen een of meerdere onderwijservaringen heeft. We kunnen dus allen spreken uit ervaring en kennen allemaal de impact van ons onderwijs. Maar wie weet het beter?

 

Op traditionele en sociale media tref je veel onderwijskundige ‘bondscoaches’. Stuk voor stuk met stevige meningen, geventileerd met boude uitspraken. Eerlijk is eerlijk: er is momenteel voldoende gespreksstof. Het nieuwe curriculum, het lerarentekort, nieuwe vormen van onderwijs, stakingen, het lerarenregister… De gemene deler is de opvatting ze voortkomen uit omissies in het systeem, dat ooit naar behoren werkte, maar in de huidige tijd niet meer. Het zijn enerzijds dossiers zonder pasklare antwoorden. Anderzijds zijn het krachtige aanleidingen voor verandering.  

 

Een van de grootste succesfactoren voor verandering is communicatie, communicatie en communicatie. Voor alle onderwijsfans, op het veld, op de bank, aan de zijlijn of op de tribune: we hebben elkaar nodig! Voor geslaagde veranderingen is het van belang dat iedereen meedoet. Vandaar mijn vraag: hoe zou u het vinden om, in plaats van te vijven en zessen, mooie voorbeelden te delen en de dialoog te voeren over hoe het wel kan? Deel dus je ervaring op Facebook, zet je idee op Twitter, plaats je voorbeeld op de website van je school en laat je leerlingen hun oplossingen delen op een eigen blog… Dat helpt ons om het mooie van onderwijs te versterken en…..te vieren! Doet u mee?

 

Wij, als Stichting Nationale Onderwijsweek, gaan deze vormen van delen de komende jaren blijvend ondersteunen. Ik wens alle onderwijsfans een prachtig nieuw studiejaar en hoop jullie van harte te ontmoeten tijdens een van de activiteiten van de Nationale Onderwijsweek in de eerste week van oktober.

 

Job Christians

Voorzitter Stichting Nationale Onderwijsweek

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.