Basisschool De Herenweg en Penta College winnen in Zuid-Holland

11 november 2021 Nationale Onderwijsprijs

Inktpotten. Leesplankjes. Houten zitjes voor een levensgrote afbeelding van kindertjes in de schoolbanken. Op 10 november vond de uitreiking plaats van de Onderwijsprijs Zuid-Holland. En waar kan dit beter dan in het Onderwijsmuseum in Dordrecht?

Nationale Onderwijsprijs

Uit een flinke stapel inzendingen zijn drie basisscholen en drie scholen uit het voortgezet onderwijs geselecteerd. Zij presenteren hun project en maken kans op het winnen van de Onderwijsprijs, waarna ze ook nog eens automatisch meedingen naar de Nationale Onderwijsprijs die uitgereikt wordt in maart 2022. De zaal is gevuld met een mix van leerlingen, leerkrachten en docenten, ouders en directieleden.

Mindmappen met McDonalds

Het basisonderwijs trapt af. Basisschool De Ark heeft een klusklas ingericht. Meester Aart en zijn leerlingen laten zien hoe leren rekenen een succeservaring kan worden door zelf te ervaren en doen. Sanne is blij dat Aart haar niet voortdurend vertelt dat ‘iets niet mag’ of dat hij wel even iets zal zagen of timmeren. Ze wil het graag zelf doen! De Herenweg uit Wassenaar heeft de tool Minecraft Education gebruikt bij de herinrichting van de Wassenaarse Slag. Leerling Saar: ‘Je gaat kritischer kijken naar je omgeving en niet meer gewoon met je handdoekje op het strand liggen.’ De Jacobsvlinder in Zoetermeer heeft een impuls gegeven aan de lessen Engels. De leerlingen vertellen in perfect Engels over de avocadoplantjes die ze gestekt hebben, over de exit tickets waarop je kunt vertellen hoe je de opdracht of de les vond en over het maken van een mindmap bij een McDonalds menukaart. 

Een hotspot, een resetklas en jong ondernemen

In het voortgezet onderwijs is het Comenius in Capelle a/d IJssel genomineerd met het keuzevak Ondernemen. Docent en initiatiefnemer Douwe Filz vertelt over de methode Jong Bedrijf die hij voor dit vak ontwikkeld en geschreven heeft. Twee van zijn leerlingen tonen hun custom made armbandjeslijn. Het Maris College wil leerlingen aanmoedigen zich te verwonderen over techniekonderwijs in de hoop dat de interesse groeit en dat techniek in een ander daglicht komt te staan. De school heeft een technische hotspot ingericht met bijvoorbeeld 3D-printer, shredder, waterbassin, en windturbine… Allemaal om leerlingen uit po, vo en mbo kennis te laten maken met de verschillende aspecten van techniek. Het Penta College Hoogvliet sluit af. De school vierde vorig jaar het tienjarig jubileum van de Resetklas, een klas die in het leven geroepen is om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. De Resetklas leidt tot betere cijfers, minder absenties en meer plezier op school. Een bewezen succesformule, dus.

Tromgeroffel

Het verlossende woord van de middag is aan de Dordtse wethouder van Onderwijs Peter Heijkoop. Hij vertelt wat vooral een rol gespeeld heeft in de beoordeling van de inzendingen: originaliteit, creativiteit, de mate waarin het project aansluit bij de wereld van nu, de overdraagbaarheid ervan en de inbedding in de school. Hij reikt de eerste prijzen uit aan basisschool De Herenweg in Wassenaar en vo-school het Penta College in Hoogvliet. In het basisonderwijs is er een gedeelde tweede prijs voor De Ark en De Jacobsvlinder. De tweede prijs in het vo is voor het Maris College en de derde prijs mag het Comenius in ontvangst nemen. Gefeliciteerd, allemaal!

 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.