Julianaschool en De Heemlanden winnaars Onderwijsprijs Utrecht

25 oktober 2021 Nationale Onderwijsprijs

Ze sprongen eruit met hun projecten rond structureel muziekonderwijs en maatwerk voor (meer)begaafde leerlingen: de Julianaschool in Bilthoven (po) en College De Heemlanden (vo) in Houten zijn de grote winnaars van Onderwijsprijs 2021 voor de provincie Utrecht. Beide scholen zijn nu kanshebber in de strijd om de titel van Nationale Onderwijsprijs.

Muziek hoort erbij op de Julianaschool

In Bilthoven vormt muziek een vast onderdeel van het curriculum voor de leerlingen van groep 1 t/m 8 van de Julianaschool. Oud-directeur Ella Prins vertelt: ‘Na zes jaar intensief en dus structureel ‘Meer muziek in de klas’ zou het prachtig zijn om aan alle scholen in Nederland te laten zien hoe dit samen muziek maken verbindt!’ De Julianaschool is hiervoor in 2015 een overeenkomst aangegaan met docenten van het Haags Conservatorium, de Muziekschool van De Bilt en Wishful Singing Education.  Samen zorgen ze ervoor dat alle 500 kinderen van de Julianaschool structureel muziekonderwijs aangeboden krijgen. De school hanteert als motto dat muziek er niet bij komt, maar bij hoort.

Verrijkt en versneld vwo op College De Heemlanden

Ik heb voor mezelf leren kiezen. Ik ben beter geworden in dingen organiseren. Ik ben zelfverzekerder en positiever geworden. Het zijn allemaal reacties van de eerste lichting leerlingen van College De Heemlanden die betrokken is geweest bij de onderwijsvorm voor de bovenbouw atheneum(-plus) waarin leerlingen geen standaard rooster meer hebben, maar meer op maat kunnen werken. Zij hebben de beschikking over een vaste ruimte (leerplein), waar ze van 09:00 – 15:00 uur aan het werk zijn, tenzij ze een les hebben. Leerlingen hebben voor de meeste vakken 25% van de lessen van een reguliere atheneumleerling en worden intensief begeleid door de coaches op het gebied van executieve functies, verrijken en jezelf op mentaal vlak ontwikkelen.

Aandacht voor onderwijs met stichting Nationale Onderwijsweek

Met de Nationale Onderwijsprijs vraagt stichting Nationale Onderwijsweek aandacht voor het onderwijs. Bijzondere projecten worden in de schijnwerpers gezet. Zo laat de organisatie zien hoe veelzijdig het Nederlandse onderwijs is en met hoeveel inzet en enthousiasme er wordt gewerkt. De eerste provinciale uitreiking is op 4 november in Utrecht. De feestelijke ontknoping vindt plaats tijdens de landelijke finale in maart 2022.

Heb je vragen, neem dan contact op met Kees Koppers, projectleider Nationale Onderwijsprijs, tel 06 5152 6359, kees@nationaleonderwijsweek.nl of met de winnende scholen:
Julianaschool Bilthoven: contactpersoon Linda Kuijt, 06 1615 8175, lkuijt@julianaschoolbilthoven.nl
College De Heemladen: contactpersoon Rosine Scheirs, 030 6379 944, rosinescheirs@heemlanden.nl

 

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.